Pretul petrolului a atins marti maximul ultimelor cinci luni, iar bursele din zona Golfului sunt in scadere puternica, indicele de referinta de la Dubai afisand o corectie de 7%, in asteptarea reactiei Washingtonului si a statelor aliate la situatia din Siria, scrie Mediafax.

Astfel, pretul petrolului Brent, de referinta in Europa, a crescut marti cu un dolar, la 111,8 dolari pe baril, cel mai ridicat nivel din ultimele 5 luni, potrivit The Guardian.

Bursa din Arabia Saudita este in coborare cu 3%, iar cea din Dubai cu 7%, analistii comentand ca declinul este cauzat de tensiunile din Siria, insa reactia investitorilor este exagerata.

Cotatia aurului, considerat o investitie sigura in situatii de criza, a urcat cu 0,5%, la 1.411,3 dolari pe uncie, potrivit Bloomberg.

Indicele bursier global MSCI All Country World Index a coborat marti cu 0,5%, in timp ce yenul japonez s-a apreciat cu 0,6% fata de un cos de valute de referinta, indicand scaderea apetitului investitorilor pentru risc si trasferurile de capital catre active cu un grad ridicat de siguranta.

In Turcia, lira a atins un minim istoric fata de dolar, cursul urcand pentru prima data la 2 lire/dolari, dupa aparitia unor informatii in presa potrivit carora statul ar urma sa se alature unei actiuni impotriva Siriei.

Seful diplomatiei americane, John Kerry, a afirmat luni ca folosirea armelor chimice in apropiere de Damasc la 21 august este "de necontestat". Kerry a declarat ca Siria va da socoteala pentru folosirea de arme chimice impotriva populatiei civile.

Washingtonul analizeaza o eventuala interventie militara impotriva regimului sirian.

Un purtator de cuvant al premierului britanic David Cameron a declarat marti ca Marea Britanie pregateste planuri pentru o posibila actiune militara ca raspuns la folosirea armelor chimice in Siria, precizand ca nu a fost luata inca nicio decizie. Cameron si-a scurtat vacanta pentru a reveni la Londra, in urma escaladarii situatiei din Siria.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Money »Citeste si
Klaus Iohannis a acceptat invitatia oficiala in Arabia Saudita
Setari Cookie-uri