Nu primesti ceea ce nu ceri

Nu primesti ceea ce nu ceri

Jurnalistul si autorul Farnoosh Torabi este de parere ca nu primesti ceea ce meriti, ci ceea ce negociezi, iar primul lucru pe care trebuie sa-l faci in acest sens este sa ceri, indiferent ca este vorba de un discount, un proiect la care vrei sa lucrezi sau chiar job-ul mult dorit.

Autorul Lee E. Miller ("A Woman's Guide to Successful Negotiating") considera ca, in general, femeile au o problema in a cere ceea ce-si doresc. Potrivit lui Miller, acestea accepta un lucru fara a-l negocia, cu intentia de a le demonstra celorlalti ca merita o recompensa si de-abia ulterior o cer.

Miller dezvaluie ca aceasta modalitate de a actiona nu este tocmai cea mai potrivita prin simplul fapt ca, daca pornesti de la un nivel scazut si recompensa ta va fi mica. Nu mai bine primesti de la un bun inceput o remuneratie si pe parcurs o mica recompensa, sa zicem, pentru rezultatele inregistrate? Intotdeauna trebuie sa negociezi cea mai buna solutie pentru tine.

Tot el recunoaste ca, uneori, angajatii nu sunt in masura de a obtine mai mult decat oferta initiala. Ceea ce este ok, dar si in acest caz trebuie sa urmaresti o strategie. Daca, de exemplu, schimbi domeniul de activitate, asteapta sa acumulezi experienta si apoi cere o crestere de salariu. Daca nu o obtii, ar trebui sa fii dispus sa iti schimbi locul de munca pentru un altul, unde angajatorul va fi dispus sa ti-o ofere.

Sursa foto: Anton Watman

Averea este in mainile tale

Averea este in mainile tale

Multi dintre miliardarii lumi au ajuns bogati pe cont propriu. Exemple vedem la tot pasul: Larry Ellison, Mark Zuckerberg sau Elon Musk. Desigur, nu exista o regula generala de imbogatire, dar adevarul este urmatorul: fie ca aspiri sa ajungi miliardar, fie ca vrei doar sa iti platesti facturile lunare fara stres, zana finantelor nu se va repezi sa-ti ofere banii. Si nu este suficient sa ajungi sa ii faci, trebuie si sa ii administrezi si sa te asiguri ca nu ii risipesti, iar acest lucru depinde doar de tine. Exista o multime de modalitati de a invata totul despre bani, despre gestionare si investitii, de la carti, brosuri si cursuri online, pana la traininguri de educatie financiara. Trebuie doar sa te implici.

Sursa foto: nevodka/Shutterstock

Cardurile de credit nu sunt bani

Cardurile de credit nu sunt bani

Iata un adevar dur: cardurile de credit sunt instrumente pentru a cheltui banii, nicidecum o sursa de venit. Ai putea sa ma contrazici si sa spui ca o linie de credit este, teoretic, o sursa de finantare in conditiile in care reprezinta un imprumut temporar care te ajuta pe tine sa-ti asiguri cele de trebuinta. Adica un fel de venit. Dar adevarul este altul: cand folosesti cardul de credit ca mijloc de plata in general, in loc sa il folosesti ca un instrument de a cheltui banii pe care ii detii, devine destul de limpede ca incepi sa cheltuiesti peste limita.

Si in caz ca nu ti-e clar, a cheltui peste mijloacele tale financiare este una dintre cele mai proaste decizii financiare pe care o poti lua. Poate duce la faliment personal, contractarea altor credite bancare, ca sa nu mai vorbim de starea stresanta de a stii ca ai datorii extrem de mari.

Sursa foto: A. and I. Kruk/Shutterstock

Pensia este problema ta

Pensia este problema ta

Cand esti tanar si lucrezi doar de cativa ani, cu siguranta pensia nu este una dintre prioritatile tale. Te gandesti sa-ti achizitionezi o masina, o casa sau sa vizitezi lumea, iar mult mai tarziu iti amintesti ca ar cazul sa incepi sa te gandesti la perioada batranetii si a pensiei rezultate. Tot atunci, iti dai seama ca cel mai probabil pensia pe care o vei primi de la stat nu va fi pe masura asteptarilor tale si te gandesti sa incepi sa investesti intr-un fond de pensii privat.

In Romania, exista sistemul pensiilor private obligatorii si facultative (Pilonul II si Pilonul III). Lunar, o parte din contributia ta catre bugetul local ajunge la un administrator privat, insa de cele mai multe ori, aceste sume sunt mici si ajungi sa acumulezi in cativa zeci de ani o suma mica. Prin urmare, o solutie potrivita ar fi sa incepi sa investesti intr-un fond de pensii facultative, care, acumulata cu cea obligatorie si cea de la stat, ti-ar putea oferi la batranete venitul necesar.

Sursa foto: TZIDO SUN/Shutterstock

Investitiile sunt plictisitoare

Investitiile sunt plictisitoare

“A investi este plictisitor. Este ca si cum ai privi iarba crescand”, spunea un broker. Acest lucru este in contradictie cu procesul de investitii portretizat de mass-media: activitate frenetica si cresteri uriase pe bursa de valori. Aceasta din urma rezoneaza doar cu oamenii din industrie; pentru ceilalti dintre noi, schimbarile din piata de capital trec de multe ori neobservate.

Un bun exemplu pentru a ilustra cele de mai sus il reprezinta fondul de investitii online SigFig: dupa ce a analizat portofoliile a 325.000 de utilizatori, a conchis ca cei mai de success investitori erau si cei mai putin activi. Cu toate acestea, trebuie sa investesti; daca nu o faci, iti poti pierde banii din cauza altor tipuri de riscuri, precum inflatia. Nu ai vrea sa valoarea banilor tai sa se deprecieze doar pentru ca stau intr-un cont de economii si nu tin pasul cu rata inflatiei.

Unii oameni au mai multi bani decat tine

Unii oameni au mai multi bani decat tine

Nu e absolut nimic in neregulă cu lupta pentru avere. Iar daca vrei sa devii cel mai bogat om din orasul tau, e in regula, de asemenea. Autorul Trent Hamm spune de ce au o problema oamenii care traiesc peste limita posibilitatilor financiare: "Ei traiesc ca si cum au mai multe venituri decat au de fapt si ajung sa taie din economii de pensii sau chiar sa se imprumute. Unii o fac pentru a impresiona pe altii, dar asta e un motiv discutabil din cauza dorintei de a fi in lumina reflectoarelor. In realitate, putini oameni observa chiar masina pe care o conduci sau hainele pe care le porti si chiar mai putini dintre ei le pasa cu adevarat”.

Trebuie sa accepti acest lucru, sa incerci sa nu te mai compari cu nimeni si sa nu te abati de la planurile tale financiare doar pentru ca cei din jur o fac.

Nicio datorie nu este egala cu alta

Nicio datorie nu este egala cu alta

Nicio datorie nu este buna, spune autoarea Patrice C. Washington: "Singura datorie buna, spun eu, este cea pe care nu o mai datorez". Dar unele dintre ele pot degenera de la rau la dezastruos, iar alegerea de a plati datoria gresita poate fi extrem de costisitoare.

Daca vrei sa scapi de ele, pentru inceput, trebuie sa le clasifici: de la cea mai mare la cea mai mica, in functie de rata dobanzii. In timp ce vei dori sa platesti suma minima pentru fiecare dintre ele, prioritizeaza datoria cu cea mai mare rata a dobanzii, pentru a putea plati astfel mai putin pe durata creditului. Dupa ce ai terminat de platit, abordeaza urmatoarea mare rata si evita astfel sa tergiversezi achitarea datoriilor.

O alta strategie este cea propusa de Dave Ramsey si este tocmai inversul celei mentionate mai sus: achiti prima data cea mai mica rata si urmezi trendul crescator. In acest caz, avantajul este mai mult emotional decat monetar: te simti mai bine sa stergi o datorie de pe lista.

Sursa foto: Syda Productions/Shutterstock

Banii singuri nu aduc fericirea

Banii singuri nu aduc fericirea

Nu intram in dezbateri despre fericire, dar in functie pe cine intrebi, bani o pot sau nu pot cumpara. In general, studiile au aratat ca banii iti pot crestere fericirea… pana la anumit punct. Mai multe studii sugerau anumite venituri ca fiind satisfacatoare, dar totul depinde de tine, ce fel de persoana esti si ce asteptari ai. Ai auzit probabil de persoane carora li s-au redus salariile, dar care erau multumite, tocmai pentru ca li se redusesera si nivelul de munca si implicit cel de stres.

Un bun exemplu in acest caz este o antreprenoare din SUA, Kristin Addis, care declara ca este mai fericita ca niciodata dupa ce a renuntat la un job de sase ani din domeniul bankingului pentru a calatori in lume si a scrie pe blogul personal, ocupatie care ii aduce cu 40% mai putine venituri. Nu spune nimeni ca trebuie sa calatoresti pentru a fi fericit, dar la un moment dat depinde de tine sa o gasesti, orice forma ar lua.

Sursa foto: Konstantin Aksenov/Shutterstock

Nimanui nu ii pasa de banii tai atat cat iti pasa tie

Nimanui nu ii pasa de banii tai atat cat iti pasa tie

Una dintre cele mai importante lectii pe care le poti invata este ca nimanui nu ii pasa de banii tai asa cum o faci tu. Cand realizezi acest lucruri si iti asumi responsabilitatea pentru deciziile financiare (in loc sa ii lasi pe altii sa le ia pentru tine), dobandesti puterea si controlul asupra vietii tale.

Desi poti primi ajutor din partea unor profesionisti sau a unor consultanti in ceea ce priveste gestionarea finantelor persoanele, este putin probabil ca altcineva va opera in interesul tau la fel cum ai face-o tu. Daca totusi ai nevoie de ajutor specializat, cel mai indicat este sa apelezi la un consultant financiar, insa nu inainte de a te convinge ca este in masura sa te sfatuiasca cu privire la economiile tale si ca nu incearca doar sa te convinga sa investestii in anumite produse care i-ar genera lui un randament bun. Pe de alta parte, nu te increde in totalitate in deciziile sale si incearca sa treci prin propriul filtru de gandire si sa te bazezi pe instinct inainte de a face vreun pas.

Sursa foto: Sergey Nivens/Shutterstock

Sursa foto: pathdoc/Shutterstock