De la ce varsta ar fi indicat sa economisesti?

De la ce varsta ar fi indicat sa economisesti?

Cat mai devreme. In cazul tinerilor, este bine sa inceapa sa se gandeasca la pensie chiar cand semneaza primul contract de munca, sa urmareasca si sa se implice in economiile acumulate in contul lor de pensie obligatorie si sa stranga in plus printr-o pensie facultativa. Pentru ca batranetea nu se intampla peste noapte, la fel nici veniturile care sa asigure linistea financiara la pensie.

Sursa foto: JeJai Images / Shutterstock

Cat ar trebui sa economisesti astfel incat sa nu iti afectezi prea mult stilul de viata?

Cat ar trebui sa economisesti astfel incat sa nu iti afectezi prea mult stilul de viata?

Cu cat incepi mai devreme, cu atat economisesti mai mult. Si cu cat contributia este mai mare, cu atat pensia poate fi mai mare. Astazi, o pensie medie este de 893 de lei, ceea ce inseamna cam 46% din salariul mediu net pe economie. Aproape un sfert din populatia Romaniei are peste 60 de ani, procent care va creste pana la 29% in 2030, conform raportului "Youth without age Romanians' retirement funds in 2040" publicat in 2015.

Pentru a nu fi nevoiti sa-si schimbe radical stilul de viata si a se feri de efectele imbatranirii populatiei, oamenii trebuie sa ia in calcul instrumente alternative de economisire pentru viitor. Pensia facultativa este singura pensie la care contributia se poate ridica la 15% din venitul brut lunar, fiecare optand cat doreste sa economiseasca pentru propria pensie.

Sursa foto: oneinchpunch / Shutterstock

Ce trebuie sa cunosti despre evolutia randamentelor?

Ce trebuie sa cunosti despre evolutia randamentelor?

Banii acumulati in contul de pensie facultativa sunt investiti de catre administratori, iar randamentele obtinute se adauga la sumele contribuite, care vor fi incasate la pensionare. Ca principiu, intrucat banii raman in cont o perioada lunga de timp, ei se reinvestesc, iar dobanda acumulata astfel poate ajunge semnificativa pe cateva zeci de ani.

Pana acum, randamentele obtinute de fondurile de pensii sunt foarte bune de la lansare si pana in prezent, de 7,24%, chiar si intr-un context economic care a pus presiune pe pietele financiare si a dus, implicit, la scaderea dobanzilor si la evolutii slabe ale pietei de capital.

Sursa foto: Looker_Studio / Shutterstock

Cum alegi fondul de pensii potrivit pentru tine?

Cum alegi fondul de pensii potrivit pentru tine?

Odata luata decizia de a economisi prin intermediul unei pensii private facultative, fiecare trebuie sa se informeze despre optiunile de fonduri de pensii din piata, asa incat sa ia cea mai buna decizie.

In calcul trebuie luati mai multi factori, precum gradul de risc al fondului - care poate fi ridicat, mediu sau scazut in functie de portofoliul investitional al administratorului - de randamentele obtinute anterior, precum si de expertiza si experienta administratorului sau comisioanele percepute.

Sursa foto: Rawpixel.com / Shutterstock

Ce se intampla cu pensia privata daca iti pierzi slujba?

Ce se intampla cu pensia privata daca iti pierzi slujba?

Pensia facultativa continua sa fie administrata. Contributiile la un fond de pensii facultative pot fi intrerupte oricand, cu notificarea corespunzatoare a administratorului, si reluate la o data ulterioara, in functie de situatia financiara a participantului.

Sumele economisite si castigurile din investitiile realizate de administrator pana la data intreruperii contributiilor sunt investite mai departe in beneficiul participantului.

Sursa foto: SpeedKingz / Shutterstock

Cum poti beneficia de pensie dupa retragerea din activitate?

Cum poti beneficia de pensie dupa retragerea din activitate?

La implinirea varstei de 60 de ani, participantii pot folosi banii din contul de pensie facultativa. Pana la acel moment, ei trebuie sa fi platit cel putin 90 de contributii lunare, iar suma din contul de pensie facultativa trebuie sa fie cel putin egala cu suma necesara obtinerii pensiei facultative minime prevazute prin normele Autoritatii de Supraveghere Financiara.

Sursa foto: beeboys / Shutterstock

Ce se intampla cu banii stransi daca suferi un deces?

Ce se intampla cu banii stransi daca suferi un deces?

In caz de invaliditate pentru afectiuni care nu mai permit reluarea activitatii, cei care economisesc prin intermediul unei pensii facultative dispun de banii acumulati in cont. In caz de deces, mostenitorii vor beneficia de suma acumulata in contul lor.

Sursa foto: hin255 / Shutterstock

Sursa foto: pathdoc / Shutterstock