Stirile negative au impanzit media romaneasca, mai ales in ultimul an si jumatate de cand PSD a preluat puterea. Este timpul sa “iesim in fata” si cu reactii pozitive ale strainilor care viziteaza tara. Am petrecut cateva minute pe canalul Reddit, cautand impresii ale celor care trec prin Romania sau chiar al celor care doresc sa se mute aici.

Multi dintre ei sunt curiosi sa afle opiniile romanilor, sa primeasca sfaturi de calatorii, insa unii au deja opinii formate si, in majoritate, sunt pozitive.

Este si exemplul britanicului cu numele “GingerSpencer” (pe Reddit).

“Am cunoscut o prietena din Romania acum sase ani si atunci am fost si pentru prima oara in tara. Ca un cetatean al uneia dintre acele tari vestice aproape complet acaparate de media, aveam si eu preconceptii privind Romania. Acel episod din Top Gear m-a facut sa ma gandesc ca tara este, in general, doar o zona rurala, cocioabe din lemn si terenuri pline de vaci. De asemenea cultura tiganilor din Europa de Vest m-a pus pe ganduri – consideram ca majoritatea rezidentilor vor fi similari tiganilor – hoti si borfasi.

Nu puteam sa gresesc mai mult. Este un loc minunat, cu oameni fantastici. Da, si ei au problemele lor cu Guvernul, asa cum au, de fapt, majoritatea tarilor. Toti au incercat sa ma faca sa ma simt bine primit, ca acasa, mancarea este excelenta, alcoolul de asemenea, s-au asigurat ca ma simt perfect tot timpul. Sincer, romanii sunt unii dintre cei mai frumosi oameni pe care i-am intalnit vreodata. Imi place sa merg in fiecare an in Romania si ma gandesc serios sa ma mut definitiv in viitor, daca voi putea invata si limba si daca imi voi gasi un job”.

O alta persoana, tot de alta nationalitate, spune ca “verisorii mei vin intotdeauna in Romania pentru a cumpara haine ieftine. Cand vei ajunge in tara, intreaba de ie (camasa traditionala), papanasi (cei mai buni, ii ador!), palinca/tuica/visinata (delicioase, atentie insa, sunt bauturi puternice).
Si daca mergi la Brasov, intreaba de Transfagarasan, este extraordinar si le spun intotdeauna oamenilor sa il viziteze. Cel mai frumos drum – stiu ca suna plictisitor, dar crede-ma, nu este”, mai spune el.

Oamenii si festivalurile, punct de atractie

Un american, tot de pe Reddit, cu username-ul jau682 scrie ca “tocmai am aflat ca unul dintre cei mai buni prieteni de-ai mei pe care i-am intalnit online este roman. Asa ca doream sa multumesc tarii ca a construit un om atat de minunat”.

Un alt american, cu username-ul tophOCMC spune ca munceste de ceva timp in Romania, unde “am intalnit recent o fata. A intrat si nu-mi mai puteam lua privirea de la ea. Este absolut superba si are un zambet dezarmant. Folosesc Duolingo (o aplicatie gratis pentru a comunica in alte limbi) pentru a ma ajuta putin cu comunicarea, insa este un proces dificil si mi-as dori sa imi spuneti cateva glume romantice, in limba romana”.

Prieteni pe Reddit

Un alt strain scrie pe Reddit ca “din nou Brasov…abia astept si a treia oara!” (foto sus), in timp ce altul, la fel de scurt, scrie doar ca “Romania, vreau sa iti spun ca tara aceasta este fantastica!”. Pe de alta parte, utilizatorul Kiham, tot dintr-o tara din Europa de Est, spune ca “la inceputul lui August este un festival exrtraordinar in tara (Untold – n.r.) si as dori sa merg”.

De altfel, mai multi utilizatori sunt atrasi, in ultima perioada, de festivalurile de muzica de la noi – in special cele din Transilvania.

Un student brazilian scrie ca “tatal meu vitreg traieste in Romania si vorbeste minunat despre aceasta tara, iar mama mea mi-a confirmat acest lucru, dupa ce a vizitat tara. Mai mult, am inteles ca si oamenii sunt deosebiti. In decembrie-ianuarie ma voi muta in Romania”, scrie utilizatorul “brazilianutlord”. El adreseaza apoi intrebari care tin de imigranti, dar si daca sunt…ursi sau lupi multi in tara, el fiind pasionat de ciclism (inclusiv in zonele de munte).

Este de prisos sa spunem ca majoritatea covarsitoare a raspunsurilor oferite strainilor sunt pozitive, inclusiv venind de la romani, iar criticile cele mai dese sunt legate de sistemul de sanatate, de infrastructura si de guvernul PSD.

Sursa foto: Shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Alex Goaga
Alex Goaga scrie despre antreprenoriat, new media si IT&C de peste sase ani, visand (in timpul liber!) la viitoarele holograme portabile “tip Star Wars”. Pasionat de citit (benzi desenate printre altele) .

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea New Media »


Setari Cookie-uri