Facebook a anuntat ca a cumparat un start-up care incearca sa faca posibila controlarea directa a computerelor si a altor dispozitive si aparate doar cu ajutorul creierului, nu prin intermediul unui mouse sau al miscarilor degetelor, informeaza AFP.

Start-up-ul achizitionat va fi integrat intr-un laborator al gigantului din industria tehnologiei, Facebook Reality Labs, a declarat Andrew Bosworth, coordonatorul departamentului de realitate augmentata din cadrul Facebook. Noua achizitie doreste sa accelereze dezvoltarea acestei tehnologii si sa o faca sa devina accesibila cat mai curand posibil pentru publicul larg, a precizat acelasi specialist american, scrie Agerpres.

"Stim ca exista mijloace mai naturale, intuitive, de a interactiona cu aparatele si cu tehnologia. Si noi vrem sa le construim. Ideea acestui proiect consta intr-o bratara ce permite oamenilor sa isi controleze aparatele ca pe o extensie naturala a miscarilor lor", a scris Andrew Bosworth, intr-un mesaj pe Facebook.

Specialistul american a mai explicat ca bratara va interpreta impulsurile electrice din creier, similare celor care determina contractia unui muschi, de exemplu pentru a realiza gestul de a apasa pe un buton. Numai ca, de aceasta data, nu va mai fi vorba despre a face un clic pe o tastatura, ci pur si simplu utilizatorul va trebui doar sa se gandeasca la actiunea dorita.

Aceste impulsuri vor fi decodate si "traduse intr-un semnal digital pe care aparatul vostru poate sa il inteleaga. El capteaza intentia voastra pentru a va permite sa partajati o fotografie cu un prieten, utilizand o miscare imperceptibila sau, pur si simplu, dorinta de a o face", a explicat Andrew Bosworth.

Citeste si:
Mark Zuckerberg nu va opri publicitatea politica pe Facebook
Mark Zuckerberg nu va opri...

Facebook nu a precizat termenii financiari ai acestei achizitii, insa companiile mass-media americane au afirmat ca tranzactia s-ar ridica la o suma cuprinsa intre 500 de milioane si 1 miliard de dolari.

In august, cercetatorii dintr-o echipa americana, finantata de Facebook, au reusit sa traduca in cuvinte activitatea creierului prin intermediul unor algoritmi.

"Peste 10 ani, capacitatea de a 'bate' pe tastatura direct din creierul nostru va fi considerata, poate, ca fiind normala", au declarat reprezentantii Facebook intr-un articol online, in care au facut un rezumat al acestui proiect demarat in urma cu doi ani.

Si alte companii s-au lansat in cursa de realizare a "creierului conectat", in special start-up-ul Neuralink, detinut de Elon Musk. Acea companie lucreaza la un senzor minuscul destinat implantarii in creier si ar urma sa efectueze primele sale teste pe voluntari umani incepand de anul urmator.

Citeste si:
Reducerea deseurilor alimentare: Winnaw atrage o noua investitie
Reducerea deseurilor...

Sursa foto: Shutterstock.com

Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea New Media »Citeste si
Drumul catre succes si prabusirea platformelor de social media