Dolarul nu mai atrage capitalul panicat, iar statutul sau de moneda de rezerva globala incepe sa dispara. Aflat intr-un punct extrem fata de majoritatea valutelor, moneda americana are nevoie de o schimbare rapida a sentimentului investitorilor, altfel risca sa se deprecieze pana la 25% in acest an, considera analistii Admiral Markets.
Aurul a atins un nou nivel record, iar indicii bursieri exact 2 ani de cresteri dupa apogeul crizei financiare din martie 2009.

„Datele economice de la finalul saptamanii vor fi catalizatorul evolutiei viitoare a pietelor financiare, aflate intr-un moment critic. Investitorii continua sa mizeze pe deprecierea dolarului, dupa ce Rezerva Federala a sugerat mentinea dobanzii de referinta la acelasi nivel minim si in 2011”, se arata intr-un raport de analiza al Admiral Markets.

Lipsa presiunilor inflationiste si mai ales somajul ridicat, mentin conditiile de creditare la acelasi nivel, de aceea datele din piata muncii publicate vineri pot influenta decisiv sentimentul fata de dolar: ”o crestere sustinuta a numarului de locuri de munca este necesara pentru o revenire sustenabila a economiei” a spus liderul FED B.Bernanke in raportul semi-anual de politica monetara.

Pe de alta parte, moneda europeana se afla intr-o situatie total diferita, una extrem de favorabila, nefiind afectata nici macar de momentul de panica de saptamana trecuta.

Optimismul este dat de imbunatatirea perspectivelor de politica monetara, investitorii asteptand o majorare a dobanzii de referinta cu 1% in urmatoarele 12 luni, pana la 2% si un randament superior altor valute, cum ar fi dolarul.

„Analistii Admiral Markets considera exagerate asteptarile pietei fata de principalele valute internationale si anticipeaza o revenire a dolarului, insotita de un declin de cel putin 20% al burselor dupa exact doi ani de cresteri, pe fondul deteriorarii apetitului global fata de risc ce a depasit mult realitatea economica”, se mai arata in raportul citat.



Sursa grafic: Admiral Markets. Click pe grafic pentru zoom.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri