Investitorii vor avea mai mult de castigat in acest an de pe urma dividendelor oferite de companiile listate, cele mai bune randamente trecand de 20%. Cu toate acestea rata inflatiei pe 2010, cifrata la 7,96%, a fost batuta in doar sapte cazuri.
VAE Apcarom (APC) si Zentiva (SCD) sunt liderii clasamentului, randamenele dividendelor oferite de cele doua companii fiind de 21,3%, respectiv 20% - calculate in functie de preturile din timpul sedintei bursiere de joi.

De remarcat ca in ziua anuntului oficial, dividendele Apcarom aduceau un castig record de peste 35%. Evenimentul nu a scapat neremarcat de investitori, pretul titlurilor APC urcand cu 15%, maximul admis pe bursa, timp de trei zile consecutive. In cele din urma, dupa o saptamana intreaga de cresteri, Apcarom isi marise valoarea de piata cu 53,4%.

Intr-o situatie aproape identica s-au aflat si actiunile producatorului de medicamente Zentiva, care au inregistrat plusuri de 15% in cele trei sedinte de tranzactionare ce au precedat anuntul privind distribuirea profitului pe 2010.

Per ansamblu, societatile listate pe BVB si RASDAQ vor acorda actionarilor dividende peste cele din 2009, doar patru din cele 25 de companii analizate reducand valoarea acestei remuneratii. Rompetrol Well Services si SIF Transilvania (SIF3) vor acorda dividende identice fata de cele din 2009, in vreme 11 alti emitenti au marit suma ce va fi distribuita actionarilor.

“Rezultatele financiare ale companiilor listate au inceput sa revina in 2010 iar acest lucru se reflecta si in dividende. Am observat o atitudine mai buna fata de actionari din partea conducerii societatilor, care in unele cazuri au revenit asupra dividendului propus initial, marindu-l”, a declarat Mihai Alexa, analist in cadrul firmei de intermediere Broker Cluj.

Petrom, cea mai mare companie listata, va distribui un dividend brut de 0,0177 lei, care la preturile actuale genereaza un randament de 4,1%. Dupa austriecii de la OMV, Ministerul Economiei si Fondul Proprietatea vor fi principalii beneficiari, fiecare urmand sa incaseze circa 50 milioane euro. Este pentru prima data in ultimii doi ani cand SNP decide sa imparta profitul cu actionarii, anterior acesta fiind folosit pentru investitii. Compania petroliera va distribui 45,5% din profitul de 2,19 miliarde lei inregistrat in 2010.

“Petrom a surprins pozitiv in special in ceea ce priveste rata de distributie. Procentul de peste 40% este peste asteptarile din piata”, spune Alexa.

De cealalta parte, BRD, a doua companie de pe BVB, va acorda dividende cu un randament de doar 1,2%, printre cele mai mici din piata.

Ca in fiecare an, dividendele de la societatile de investitii financiare (SIF) au fost in centrul atentiei investitorilor, acestia chiar cerand in anumite cazuri marirea sumelor propuse initial de administratorii SIF-urilor. Conducerile SIF Transilvania si SIF Oltenia (SIF5) nu au dat insa curs acestor solicitari, motivand ca propunerile nu au indeplinit toate conditiile cerute de lege.

In schimb, SIF Moldova este prima societate care a propus vreodata actionarilor o politica de dividend predictibila, urmand sa asigure un randament de minim 5% daca cotatia actiunilor va fi de cel mult 2 lei/titlu. In prezent, un titlu SIF2 se tranzactioneaza la 1,476 lei.

“Cred ca SIF Moldova va deveni un reper in randul SIF-urilor, propunerea privind dividendele legate de pret si a unui randament cert fiind foarte buna, ea urmand sa se extinda cel mai probabil si in cazul altor societati”, spune analistul Broker Cluj.

Avand in vedere cotatiile de joi, dividendele SIF Muntenia (SIF4) au un randament de 9,5%, cel mai mare din sectorul SIF. In topul profitabilitatii acestea sunt urmate de SIF Banat Crisana, cu un castig de 8,1%, si SIF Moldova (6%).


Cum sunt dividendele romanesti fata de cele de pe marile burse ale lumii

Companiile de pe BVB acorda, in general, dividende ce aduc castiguri semnificativ mai mari comparativ celor din pietele foarte dezvoltate. Trebuie mentionat insa ca de multe ori actiunile romanesti cu un randament bun al dividendelor sunt dificil de achizitionat in piata, din cauza lichiditatii scazute, fenomen rar intalnit pe marile burse.

Luand in calcul doar companiile din BET (principalul indice al Bursei de la Bucuresti) care si-au anuntat dividendele pentru 2010, rezulta un randament de 3,31%. Pentru comparatie, in cazul companiilor din indicele DAX, al Bursei din Frankfurt, randamentul pentru aceeasi perioada este de 2,48%. In ceea ce priveste bursa americana procentul este chiar mai mic, el coborand la 1,84% pentru companiile din S&P 500.

La nivel de companie, diferentele sunt mai mari. Astfel, in 2010 cel mai mare randament al dividendelor din Germania, de 8%, este notat in cazul gigantului Deutsche Telekom. Urmeaza companiile de utilitati RWE si E.ON, cu procente de 6,6 si 6,1%. Locul patru in top este ocupat de grupul de asigurari Muench. Rueckvers (5%), majoritatea celorlalte societati oferind randamente cuprinse intre 1 si 4%.

In SUA se estimeaza ca cel mai mare randament al dividendelor in 2011 va ajunge la 9,4% - in cazul Frontier Communications. Un alt nume important din randul companiilor de telefonie, AT&T, se plaseaza in jumatatea superioara a clasamentului, cu un randament de 5,6%. Pentru gigantul IT Microsoft, randamentul dividendului estimat pentru acest an se cifreaza la 2,7%.






Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri