Oficialii Hidroelectrica s-au revoltat la adresa americanilor de la Franklin Templeton Investments (FTI), administratorii Fondului Proprietatea. Mihai David (foto), membru in CA Hidroelectrica, spune ca FTI vrea sa preia controlul unor societati energetice romanesti desi Fondul Proprietatea (FP) este doar actionar minoritar in cadrul acestora.
De asemenea, impotrivirea ambasadorului american la Bucuresti fata de crearea companiilor nationale este de fapt un sprijin acordat fondului american, considera David, citat de Mediafax.

"Sansa Romaniei in Europa si pentru relansarea economica este energia, pe langa agricultura. Nu sunt de acord cu punctul de vedere al ambasadorului american Mark Gitenstein cu rearanjarea sezlongurilor pe Titanic. Gitenstein doreste sa sprijine administratorii Fondului Proprietatea, care vor sa preia controlul unor companii energetice la care au pachete minoritare. Fondul Proprietatea are o mare expunere pe companii energetice. Toate probleme au inceput cand a preluat Franklin Templeton administrarea Fondului Proprietatea. Sugestiile astea din afara dupa 21 de ani nu cred ca mai conving pe nimeni. Cred ca trebui sa fim foarte atenti la sugestiile astea. Ideea de acum doi ani era foarte buna", a declarat Mihai David, membru in CA al Hidroelectrica, prezent la un seminar organizat de Ziarul Financiar.

Fondul Proprietatea detinea la sfarsitul anului trecut actiuni la Transgaz - 14,98%, Transelectrica - 13,49%, Hidroelectrica - 19,94%, Nuclearelectrica - 9,72%, Romgaz - 14,99%, Complexul Energetic Turceni - 24,78%, Complexul Energetic Craiova - 24,35%, Complexul Energetic Rovinari - 23,6%.

Ambasadorul SUA in Romania, Mark Gitenstein, a afirmat recent ca reorganizarea companiilor energetice de stat in doi "campioni energetici nationali", in locul privatizarii partiale sau totale, este ca si cum ai "rearanja sezlongurile de pe Titanic".

Mihai David nu este de acord nici cu afirmatia ca in Romania nu exista manageri competenti pentru companiile energetice si considera ca prin formarea unor complexuri energetice din SNLO, CNH, Turceni, Rovinari si Craiova s-ar aface "un pas inapoi cu 11 ani".

Oficialul Hidroelectrica spune ca este foarta posibila listarea actiunilor Nuclearelectrica si Hidroelectrica in 2-3 ani, insa in acest moment niciuna dintre companii "nu este pregatita".


In opinia lui, Nuclearelectrica poate sa finanteze singura investitia in reactorul 3 si nu are nevoie de nici un investitor strategic.

"O emisiune de bonduri pentru Unitatea 3 de la Cernavoda poate sa apropie Nuclearelectrica de mometul listarii. O emisiune de bonduri poate sa faca si Hidroeledctrica pentru finantarea hidrocentralei Tarnita", a mai spus David.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri