Curtea de Apel Cluj a suspendat amenzile și măsurile luate de ANPC împotriva Băncii Transilvania, Protecția Consumatorului pierzând astfel în instanță o primă luptă cu băncile pe tema modului în care acestea calculează ratele la credite. Experții avertizaseră anterior că ANPC s-a înșelat atunci când a acuzat băncile că nu calculează corect dobânzile.

”Instanța a suspendat în 16 iunie a.c. efectele ordinului ANPC privind modul de calcul al ratelor la credite. De la acest moment, toate măsurile dispuse de ANPC nu mai produc efecte până la soluționarea definitivă a litigiilor declanșate de bancă împotriva procesului verbal de contravenție și a ordinului ANPC.

În acelasi timp, BT reamintește că un client poate alege încă de la început sau pe perioada derulării unui credit, modalitatea de rambursare care i se potrivește cel mai bine, în rate egale sau descrescătoare”, se menționează într-un anunț al Băncii Transilvania.

Anterior, ANPC verificase 11 bănci care activează pe teritoriul României, la care comisarii spun că au identificat fapte contravenționale, respectiv practici comerciale înșelătoare săvârșite de aceștia cu privire la modul de calcul al ratelor, prin faptul că, pe graficul de rambursare, rata era compusă, în primii ani, 25% din soldul principal de rambursat și 75% dobândă.

Totuși, practica este una normală în domeniul bancar atât în România cât și în străinătate, aproape la orice credit fiind plătit inițial dobânda, și mai puțin din suma de rambursat, urmând ca situația să se inverseze pe măsură ce împrumutul se apropie de final. Experți financiari au explicat faptul că ANPC se înșeală.

La o conferință de presă ulterioară, Șeful ANPC a recunoscut acum că modul de calcul al băncilor ”poate fi corect”, însă a mutat ulterior discuția pe latura emoțională, cea care viza cazurile foarte dificile ale românilor ale căror rate au explodat în ultimii ani.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri