Persoane initiate din cadrul companiilor de pe Bursa au intrat puternic la cumparare in ultimele doua saptamani, realizand achizitii de patru ori mai mari decat vanzarile. In teorie, momentul ar putea sa reprezinte un semnal de revenire a cotatiilor.
Cele mai importante tranzactii au fost facute de SIF Oltenia la Biofarm, de Fondul Proprietatea la Azomures, de actionarii minoritari ai Oltchim Ramnicu Valcea, dar si de fondurile de investitii ale Franklin Templeton la OMV-Petrom.

De asemenea, omul de afaceri Dan Adamescu a realizat achizitii minore in cadrul companiei de asigurari Astra, prin intermediul firmei Baumeister, in vreme ce Robert Rekkers, directorul general al Bancii Transilvania, a cumparat actiuni TLV de aproape 9.000 de euro.

Per total, insiderii au facut luna aceasta achizitii nete* de 5,7 milioane lei, dupa ce au cumparat titluri de 7,6 milioane lei si au vandut de 1,9 milioane lei.

In general vorbind, cand insiderii predomina la cumparare, este un semn de crestere. Se presupune ca o persoana initiata are anumite cunostinte si informatii despre compania respectiva si nu isi investeste banii aiurea. In cazul vanzarilor, poate sa fie vorba de o nevoie de lichiditati sau de faptul ca acea persoana nu mai are incredere in viitorul companiei”, spune Darie Moldovan, directorul de tranzactionare al societatii de intermediere Broker Cluj.

SIF Oltenia a fost unul dintre cei mai activi cumparatori in ultima perioada, ajungand sa controleze 25% din Biofarm si 5% din Banca Transilvania.

Fondul Proprietatea a cumparat in ultima saptamana actiuni Azomures de 600.000 lei, urcandu-si la 10,2% pachetul de actiuni de la combinatul de ingrasaminte chimice. Franklin Templeton (FTI), administratorul FP, a facut tranzactii si pe cont propriu, achizitionand vineri un pachet de peste un milion de actiuni Petrom pentru 465.000 lei. La la finele lui aprilie, FTI mai cumparase titluri SNP de peste 4 milioane lei.

„Tranzactiile au legatura si cu scaderile destul de mari care s-au inregistrat recent pe anumite actiuni. Un semnal chiar mai puternic pozitiv ar fi fost dat daca insiderii despre care vorbim ar fi facut parte din conducerea companiilor, insa in situatia de fata vorbim in principal de actionari. In teorie astfel de miscari arata ca lucrurile se indreapta spre o directie mai buna. Noi oricum estimam ca urmeaza o perioada destul de bun in piata, dupa rezultatele financiare pozitive pe T1”, a declarat Valerian Ionescu, seful departamentului piete de capital din cadrul BCR.

Valul de stiri cu privire la Oltchim Ramnicu Valcea (OLT) a generat un interes ridicat si din partea actionarilor combinatului chimic. Mai intai grupul PCC SE a cumparat 0,85% din capitalul OLT pentru 1,52 milioane lei. Achizitia a fost facuta desi cu foarte putin timp in urma Wojciech Zaremba, reprezentantul pentru Romania al PCC, declarase ca grupul este interesat decat de pachetul majoritar, detinut de stat, si nu de pachetele minore schimbate pe bursa.

De asemenea, fondul de investitii britanic Carlson Ventures a mai cumparat vineri inca 1,66% din Oltchim, platind 3,4 milioane lei (0,8 milioane euro). Carlson a ajuns astfel sa-i depaseasca pe nemtii de la PCC, una dintre putine companii care si-au anuntat intentia de a participa la o eventuala privatizare a Oltchim.

Prin 2006 -2007 erau mai multe vanzari ale insiderilor, atunci anticipandu-se in mod corect ca piata devenea supraestimata, acum se poate spune ca este reversul. Cel mai probabil insiderii considera in prezent ca preturile sunt destul de scazute in comparatie cu potentialul companiilor in cauza”, a concluzionat Mihai Muresian, director de tranzactionare in cadrul firmei de brokeraj Intercapital Invest.

*au fost luate in calcul tranzactiile anuntate pana vineri, la ora 13:00

Sursa imagine:
freedigitalphotos.net

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri