Bursa a crescut cu 1,2%, pe o lichiditate asigurata in proportie de 72% de tranzactiile cu actiuni Fondul Proprietatea (FP), iar speculatorii au ridicat titlurile Oltchim (OLT) si Rompetrol Rafinare (RRC) cu cate 15%.
Majoritatea actiunilor au fost transferate inca de la deschidere la preturi in imediata apropiere a ultimelor cotatii de vineri, insa foarte putini investitori au fost prezenti la tranzactionare, astfel ca lichiditatea pe cele mai multe titluri a fost redusa.

"Actiunile Fondului Proprietatea sunt singurele care mai atrag atentia investitorilor, deoarece s-a observat inca de la listare ca strainii sunt la cumparare, insa in rest, cu cateva exceptii, atmosfera in piata este monotona si specifica perioadei de vara. In privinta volumelor nu vad o imbunatatire in perioada urmatoare, exceptand titlurile FP, care vor continua sa fie vioara intai", a declarat, potrivit Mediafax, Liviu Avram, seful departamentului de vanzari la firmei de brokeraj NBG Securities Romania.

Ultimele transferuri cu cele mai lichide zece actiuni, analizate de indicele BET, au fost realizate la preturi in crestere in medie cu 1,05%, iar titlurile celor cinci SIF-uri si ale Fondului Proprietatea au ridicat indicele BET-FI cu 0,73%.

Totodata, indicele BET-NG, al actiunilor companiilor din sectorul energetic a urcat cu 2,41%, ascensiunea fiind determinata de titlurile Rompetrol Rafinare, care au urcat cu 14,83%.

Cea mai recenta tranzactie cu actiunile Rompetrol Rafinare a fost realizata la 0,0635 lei. Cotatia este cu peste 15% mai redusa decat pretul pe care The Rompetrol Group l-a propus in oferta de preluare de anul trecut, de 0,0751 lei/actiune, si pe care grupul l-ar putea propune celorlalti actionari daca ii va fi permisa delistarea Rompetrol Rafinare.

Actiunile Rompetrol Rafinare au inregistrat cel mai mare rulaj de dupa 23 martie 2010, respectiv de 476.000 de lei. Dupa realizarea ofertei de preluare din perioada februarie-martie 2010 titlurile companiei au consemnat volume foarte reduse, in conditiile in care mai ramasera libere la tranzactionare doar 1,4% din actiuni.

"Probabil ca unii speculatori se gandesc ca va urma o corectie pe actiunile Oltchim si se orienteaza spre alte «jucarii», care astazi se pare ca sunt titlurile Rompetrol Rafinare. Daca ne uitam ca Rompetrol Rafinare nu a mai avut pierderi in primul trimestru putem gasi un motiv pentru cresteri, insa pretul a inceput sa urce cam tarziu", a mai spus Avram.

La finalul zilei, indicele extins al bursei, BET-XT, care sintetizeaza evolutia primelor 25 de actiuni in functie de lichiditate, inclusiv SIF-urile si FP, era in crestere cu 1,15%.

Rulajul bursei, de 30,4 milioane lei (7,3 milioane euro), a fost cu 10% sub valoarea cumulata a transferurilor din sesiunea de vineri, de 33,6 milioane lei (8,1 milioane euro).

Titlurile Fondului Proprietatea au fost de departe cele mai lichide din piata, cu un rulaj de 21,9 milioane lei, suma din care 7,9 milioane lei au reprezentat valoarea a trei deal-uri.

Tranzactiile speciale au fost realizata la 0,5 lei, pret cu 0,1% sub nivelul de vineri, si, totodata, similar cotatiei de inchidere de pe piata principala.

Speculatorii au continuat sa reactioneze la achizitiile de actiuni Oltchim de catre unul dintre principalii actionari ai combinatului chimic, compania PCC, inregistrata in Germania. Astfel, pretul actiunilor Oltchim a crescut cu 14,95%, la 1,53 lei. Evolutia a venit pe al treilea rulaj din piata, de 2,5 milioane lei.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri