La 07:06 GMT (10:06 ora Romaniei), indicele FTSEurofirst 300 al principalelor actiuni europene era in crestere cu 0,4%, dupa ce vineri a avansat puternic, cu 3,7%, sustinut de avansul vanzarilor de retail in SUA.

Date publicate luni de autoritatile japoneze au indicat o scadere a PIB in trimestrul al doilea mai mica decat asteptarile, contribuind la increderea investitorilor.

"Daca SUA nu sunt atat de slabe pe cat s-a sugerat si inregistram o oarecare recuperare din partea Japoniei, acestea ar putea constitui fundamente pentru viitor. Vanzarile de pe burse au fost foarte mari si, macar din acest motiv, ar trebui sa se ia o pauza in privinta vanzarilor. Chiar daca au existat o serie de temeri in privinta rezultatelor financiare ale companiilor, cele de pana acum au fost destul de bune", a afirmat Mike Lenhoff, analist la compania Brewin Dolphin.

Citeste si:

Bursele din Asia au inchis in crestere sedinta de luni, insa piata ramane fragila inaintea unei intalniri cheie a cancelarului german, Angela Merkel, cu presedintele francez, Nicolas Sarkozy, programata pentru marti.

Indicele Nikkei al bursei din Tokio a urcat cu 1,4%, urmand evolutia pozitiva din sedinta de vineri de pe Wall Street, fara a mai inregistra insa volatilitatea puternica de saptamana trecuta.

Actiunile de pe bursele din Asia, cu exceptia Japoniei, au avansat cu 2,1%, dupa ce au pierdut aproape 4% saptamana anterioara, iar indicii pietelor importante din Australia si Hong Kong au crescut cu peste 2%.