La o luna dupa prabusirea cauzata de retrogradarea ratingului SUA, actiunile tranzactionate pe Bursa de la Bucuresti traverseaza inca o perioada de socuri, principalii indici inregistrand scaderi de peste 4%. Franta si Grecia sunt “vinovatele” pentru startul ratat de saptamana aceasta, spun brokerii, care nu se arata deloc increzatori cu privire la urmatoarele evolutii.
“Mie imi este mai degraba frica de ce se va intampla in luna urmatoare, pentru ca in ultimul timp primim lovitura dupa lovitura. Primim vesti din ce in ce mai proaste si mi se pare ca este si ceva de ordin politic. Se bate prea multa moneda pe datoriile tarilor europene. Pe termen scurt lucrurile nu arata deloc bine”, a declarat Octavian Dragolea, directorul sucursalei din Bucuresti a firmei de brokeraj IFB Finwest.

La jumatatea sedintei de luni, indicele BET pierdea 4,3%, in vreme ce SIF-urile si Fondul Proprietatea scadeau in medie 3,8%.

Pe plan extern, piata franceza inregistra o corectie de 4%, in vreme ce indicele german DAX era in coborare cu 2,8%. Bancile franceze au fost in cadere libera la inceputul zilei, Societe Generale, Credit Agricole si BNP prabusindu-se cu procente cuprinse intre 12 si 14%.

Ratingul celor mai mari trei banci franceze ar putea sa fie retrogradat din cauza expunerii pe Grecia avute de acestea, scrie Bloomberg, care citeaza doua surse ce au cunostinte despre aceasta situatie.

Bancile din Franta au o expunere de 56,7 miliarde de dolari pe datoria publica si privata greceasca.

De cealalta parte, au aparut informatii si din Germania potrivit carora oficialii guvernului Angelei Merkel discuta eventuale masuri ce trebuie luate pentru a proteja bancile nemtesti, in cazul in care Grecia nu reuseste sa indeplineasca conditiile ce sunt “atasate” pachetului de ajutoare financiare destinat evitarii default-ului.

Eu ma astept ca atat piata locala cat si cele internationale sa intre intr-o zona de noi minime in urmatoarele saptamani. Problemele din Europa nu s-au rezolvat, iar in piata americana masurile luate sau anuntate sunt mult prea fragile si nu au impresionat. In prezent informatia negativa planeaza asupra tuturor pietelor, neexistand motive pentru a ne gandi la lucruri foarte bune”, considera Adrian Lupsan, directorul general adjunct al societatii de brokeraj Intercapital Invest.

Avand in vedere nivelurile actuale inregistrate in piata romaneasca, indicele BET se afla la doar 35 de puncte fata de cel mai scazut nivel din 2011, in vreme ce pe BET-FI diferenta este de 280 de puncte.

Sursa imagine: freedigitalphotos.net

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri