“Mie imi este mai degraba frica de ce se va intampla in luna urmatoare, pentru ca in ultimul timp primim lovitura dupa lovitura. Primim vesti din ce in ce mai proaste si mi se pare ca este si ceva de ordin politic. Se bate prea multa moneda pe datoriile tarilor europene. Pe termen scurt lucrurile nu arata deloc bine”, a declarat Octavian Dragolea, directorul sucursalei din Bucuresti a firmei de brokeraj IFB Finwest.

La jumatatea sedintei de luni, indicele BET pierdea 4,3%, in vreme ce SIF-urile si Fondul Proprietatea scadeau in medie 3,8%.

Pe plan extern, piata franceza inregistra o corectie de 4%, in vreme ce indicele german DAX era in coborare cu 2,8%. Bancile franceze au fost in cadere libera la inceputul zilei, Societe Generale, Credit Agricole si BNP prabusindu-se cu procente cuprinse intre 12 si 14%.

Ratingul celor mai mari trei banci franceze ar putea sa fie retrogradat din cauza expunerii pe Grecia avute de acestea, scrie Bloomberg, care citeaza doua surse ce au cunostinte despre aceasta situatie.

Bancile din Franta au o expunere de 56,7 miliarde de dolari pe datoria publica si privata greceasca.

Citeste si:

De cealalta parte, au aparut informatii si din Germania potrivit carora oficialii guvernului Angelei Merkel discuta eventuale masuri ce trebuie luate pentru a proteja bancile nemtesti, in cazul in care Grecia nu reuseste sa indeplineasca conditiile ce sunt “atasate” pachetului de ajutoare financiare destinat evitarii default-ului.

Eu ma astept ca atat piata locala cat si cele internationale sa intre intr-o zona de noi minime in urmatoarele saptamani. Problemele din Europa nu s-au rezolvat, iar in piata americana masurile luate sau anuntate sunt mult prea fragile si nu au impresionat. In prezent informatia negativa planeaza asupra tuturor pietelor, neexistand motive pentru a ne gandi la lucruri foarte bune”, considera Adrian Lupsan, directorul general adjunct al societatii de brokeraj Intercapital Invest.

Avand in vedere nivelurile actuale inregistrate in piata romaneasca, indicele BET se afla la doar 35 de puncte fata de cel mai scazut nivel din 2011, in vreme ce pe BET-FI diferenta este de 280 de puncte.

Sursa imagine: freedigitalphotos.net