Bursa a crescut usor, cu 0,36%, iar actiunile celor cinci SIF au inregistrat cresteri cuprinse intre 1,1% si 4,93%, dupa ce la deschidere au avansat cu pana la 7,4% datorita anuntului incheierii acordului de principiu de Erste cu patru dintre SIF-uri pentru preluarea titlurilor BCR.
La deschidere investitorii au reactionat vizibil la anuntul incheierii acordului dintre Erste si SIF Banat Crisana, SIF Transilvania, SIF Munteania si SIF Oltenia pentru preluarea pachetelor detinute la BCR. Preturile actiunilor SIF-urilor au inregistrat, astfel, cresteri cuprinse intre 3,37% si 7,39%, conform Mediafax.

"Cred ca la inceputul sedintei a dominat entuziasmul vis-a-vis de incheierea acordului intre Erste si SIF-uri. Dar, odata cu studierea mai atenta a anuntului si calculul facut de investitori referitor la impactul financiar asupra SIF-urilor, cred ca situatia nu mai este atat de optimista. Probabil ca se vor astepta reactii din partea principalilor actionari ai SIF-urilor", a declarat pentru MEDIAFAX directorul de operatiuni al firmei de brokeraj Estinvest, Marcel Murgoci.

Cotatiile titlurilor SIF si-au incetinit cresterile dupa prima ora, iar titlurile SIF Moldova au trecut de cateva ori chiar pe scadere usoara, insa volumele de actiuni SIF tranzactionate au fost peste media ultimelor sedinte.

"Investitorii au stat sa digere un pic stirea, cred ca nu a fost bine inteleasa. Oricum, comunicatul eram cam alambicat. Era normal sa fie si un recul cand in primele zece minute s-au dus puternic in sus. Volumele mari spun ca s-a intrat serios la cumparare", a afirmat Octavian Dragolea, directorul sucursalei din Bucuresti a IFB Finwest Arad.

Titlurile SIF Transilvania si SIF Oltenia au consemnat cele mai mari cresteri de la sectorul SIF-urilor, de 4,93% si, respectiv, 4,83%. La preturi peste ultimele cotatii de miercuri au incheiat ziua si actiunile SIF Banat-Crisana (3,82%), SIF Muntenia (2,66%) si SIF Moldova (1,12%).

Erste a anuntat miercuri seara ca a incheiat un acord de principiu cu patru dintre cele cinci SIF-uri pentru preluarea unui pachet reprezentand 24,12% din actiunile BCR, prin mai multe operatiuni care presupun plata in numerar si schimb cu titluri emise de Erste Bank. Valoarea tranzactiilor prin care grupul austriac va prelua actiunile este la cotatia actuala de circa 435 milioane de euro.

La finalul sedintei, indicele BET-FI, al actiunilor celor cinci SIF-uri si al titlurilor Fondului Proprietatea (FP), era cu 2,72% peste nivelul de miercuri.

Indicele BET, al celor mai lichide zece actiuni, a crescut cu 0,65%, iar indicele BET-NG, al titlurilor companiilor din sectorul energetic, a scazut cu 0,23%.

Indicele extins al Bursei, BET-XT, care sintetizeaza evolutia primelor 25 de actiuni in functie de lichiditate, inclusiv SIF-urile si FP, a incheiat ziua in crestere cu 1,24%.

"Pentru restul pietei, optimismul a revenit usor, insa nu trebuie sa ne imbatam cu acesta. Inca se mai asteapta date/fapte concrete referitoare la Grecia, Spania, Italia. Ca atare, in continuare nu cred ca putem face o previziune asupra pietei. Inca este incerta directia in care o va lua, ceea ce face si mai interesanta piata", afirmat Murgoci.

Investitorii au tranzactionat in total actiuni de 42,7 milioane lei (9,9 milioane euro), suma cu 29% peste rulajul sedintei precedente, de 33,2 milioane lei (7,7 milioane euro). Lichiditatea de joi a fost asigurata in proportie de 55% de tranzactiile cu actiunile celor cinci SIF-uri, in valoare cumulata de 23,3 milioane lei.

"Piata este conectata la extern, asta este clar. Totusi, nu putem vorbi de optimism inca, este doar o reactie la volatilitatea ridicata a ultimei luni. Toata lumea reactioneaza acum la orice stire. Daca maine apare ceva de rau, cel putin legat de situatia din Europa, o sa fie scadere de 3% - 4%. Pe termen de o saptamana va fi aceeasi volatilitate, doar daca nu se anunta ceva clar legat de Grecia, dar mi-e teama ca dupa Grecia unii vor incepe din nou cu Italia sau alte tari. Dupa jumatatea lui octombrie ma astept la cresteri pe piata si revenire la preturi mai bune pana la sfarsitul anului, pentru ca deja se intinde prea mult aceasta situatie", a mai spus Dragolea.

Titlurile Fondului Proprietatea au fost cele mai lichide din piata, cu operatiuni de 10,9 milioane lei. Pretul acestor actiuni a crescut cu 0,91%, la 0,4549 lei.

Unii investitori au realizat si transferuri cu contracte futures (3,2 milioane lei), produse structurate (1,5 milioane lei), precum si cu obligatiuni (215.000 de lei) si unitati de fond (50.000 de lei). Astfel, lichiditatea totala a BVB a fost de 47,8 milioane lei (11,1 milioane euro), valoare cu 31% peste rulajul de miercuri, de 36,4 milioane lei (8,5 milioane euro).

Pe piata Rasdaq, investitorii au realizat operatiuni de doar 270.000 de lei, valoare usor peste rulajul din sedinta precedenta, de 254.000 de lei.

Actiunile Armax Gaz (ARAX) au fost cele mai lichide, cu operatiuni de 149.000 de lei, iar pretul a scazut cu 1,78%, la 0,1323 lei.

La finalul sedintei de la Bucuresti, bursele vest-europene avansau cu pana la 3,6%, sustinute de anuntul Bancii Centrale Europene ca va reintroduce operatiuni prin care sa ofere lichiditati in dolari, pe trei luni, in colaborare cu alte mari banci centrale. Linia ascendenta era urmata si de majoritatea pietelor din Europa Centrala si de Est, care erau in crestere cu cel mult 3,7%.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri