In primele minute piata a fost in stagnare, insa apoi preturile actiunilor au inceput sa scada, putinii investitori prezenti la tranzactionare reactionand la intoarcerea burselor vest-europene in teritoriu negativ. Investitorii de pe plan extern au reactionat negativ dupa ce ministrii de Finante din cele 27 de state membre ale Uniunii Europene nu au reusit, sambata, sa prezinte vreo idee noua de combatere a crizei datoriilor din zona euro.

Desi pietele vest-europene au coborat cu aproximativ 3%, putinii investitori prezenti la tranzactionare la BVB au introdus ordine pentru volume reduse, la preturi usor sub ultimele cotatii de vineri, in majoritatea cazurilor. Doar 3 actiuni din cele 78 de titluri listate pe primele trei categorii ale BVB si pe segmentul "Internationale" au consemnat rulaje de peste un milion de lei, iar alte 9 mai mari de 100.000 de lei.

Ultimele operatiuni cu cele mai lichide zece actiuni, analizate de indicele BET, au fost efectuate la preturi in scadere in medie cu 1,53%, iar titlurile companiilor din sectorul energetic au dus indicele BET-NG cu 0,51% sub inchiderea de vineri.

Indicele BET-FI, al titlurilor celor cinci SIF-uri si al actiunilor Fondului Proprietatea (FP), a coborat cu 3,8%, scaderea fiind accentuata de titlurile SIF-urilor, care au inregistrat corectii cuprinse intre 3,11% si 4,59%. Corectiile acestor titluri au venit pe rulaje cuprinse intre 307.000 de lei si 1,5 milioane lei.

"Piata a reactionat saptamana trecuta la vestea acordului de principiu in ceea ce priveste vanzarea pachetului BCR, insa destul de limitat. In conditii normale de piata, aceasta stire avea un impact mult mai mare, insa in momentul de fata, ea s-a rezumat la o stire de impact local. Majoritatea vanzatorilor s-ar putea sa fi fost speculatori, luand in calcul evolutia din ultimele zile. Prin urmare, o eventuala sustinere a cotatiilor pe viitor este mai greu de vazut in lipsa unui climat extern mai stabil", a declarat directorul adjunct de operatiuni al firmei de brokeraj Prime Transaction, Adrian Barbulescu.

Citeste si:

Indicele extins al Bursei, BET-XT, care sintetizeaza evolutia primelor 25 de titluri in functie de lichiditate, inclusiv SIF-urile si FP, a incheiat ziua in scadere cu 2,03%.

Putinii investitori prezenti la tranzactionare au realizat operatiuni de 14,4 milioane lei (3,3 milioane euro), valoare cu 32% sub rulajul sedintei anterioare, de 21,2 milioane lei (4,9 milioane euro).

"In piata este putin probabil sa fie jucatori de portofoliu si acesta este si motivul pentru care piata se calibreaza repede pe miscarea anterioara, insa pe volume reduse de tranzactionare. Situatia externa a ramas destul de tensionata la capitolul financiar si inca nu s-a concretizat un plan coerent si gata de pus in aplicare. Prin urmare, bursele se vor afla in voia declaratiilor si reactiilor emotive de moment, situatie ce va mentine jucatorii intr-o presiune continua, permitand astfel uneori reactii exagerate, care se vor transpune printr-o volatilitate ridicata", a mai spus brokerul.

Titlurile Fondului Proprietatea au continuat sa fie cele mai lichide, cu operatiuni de 4,8 milioane lei, iar pretul a scazut cu 2,65%, la 0,4478 lei.
La finalul sedintei de la Bucuresti, pietele mature din Europa coborau cu pana la 3,3%. Linia descendenta era urmata si de bursele din Europa Centrala si de Est, care consemnau corectii cuprinse intre 1% si 3,7%.