Investitorii mari vor vana din nou oportunitati abia peste 2-3 ani - asa arata scenariul deloc optimist descris de seful departamentului de analiza al firmei de brokeraj BT Securities, Dan Rusu.
Bursa de Valori Bucuresti (BVB) a inchis sesiunea de vineri in scadere cu 0,52%, influentata de pierderile inregistrate de actiunile europene, pe o lichiditate de 34,2 milioane lei, salvata de trei transferuri speciale cu actiunile FP, care au acoperit o treime din rulajul total.

Astfel, piata de la Bucuresti a pierdut in luna septembrie 9,2% fata de finalul lunii august.

Seful departamentului de analiza al firmei de brokeraj BT Securities, Dan Rusu, spune ca situatia economica la nivel global a pus "intr-un con de umbra" pietele mici, emergente si prea putin lichide, interesul investitorilor fiind, in prezent, conservarea si dezvoltarea unei strategii in acest sens.

"Insa, in doi-trei ani, dupa ce se va depasi momentul critic la nivel global, investitorii mari vor vana din nou oportunitati,
iar cele mai multe le vor fi furnizate de pietele emergente, fie ele mai mari, precum China, Brazilia, India, sau mai mici, precum cele din Europa Centrala si de Est" a spus Rusu, citat de Mediafax.

Preturile celor mai lichide zece actiuni au consemnat vineri o corectie de 0,36%, in timp ce titlurile celor cinci societati de investitii financiare (SIF) si actiunile Fondului Proprietatea (FP) au coborat indicele BET-FI cu 2,58%.

Indicele extins al bursei, BET-XT, care sintetizeaza evolutia celor mai lichide 25 de titluri, inclusiv SIF-urile, se plasa cu 1,12% sub nivelul de joi.
In acelasi timp, actiunile din sectorul energetic au coborat indicele BET-NG cu 0,24%.

Analistul BT Securities ia in considerare riscului ca actiunile sa coboare anul viitor sub extremele din 2009, spunand ca astfel se creeaza o oportunitate unica de construire a unui portofoliu solid la costuri minime.

"Noi ne-am pastrat in ultimii doi ani o doza serioasa de scepticism privind iesirea economiei globale din recesiune si mai ales referitor la sustenabilitatea cresterilor de pe burse din 2009-2010. S-a creat iluzia revenirii la prosperitatea de dinaintea recesiunii, in timp ce, in realitate, stimulul financiar masiv a intrat intr-un sistem blocat, fara circulatie, iar dificultatile financiare au devenit datorii suverane problematice. Din pacate sau din fericire suntem la capatul spiralei, default-urile la nivel de stat sunt o chestiune de timp, iar presiunile deflationiste se vor face puternic resimtite in perioada urmatoare la nivel global", a spus Rusu.

Scenariul pesimist al analistului prevede continuarea scaderilor pe pietele de capital, majoritatea fiind expuse riscului de a trece de minimele din 2009.

"Presiunile deflationiste vor afecta in mod negativ pretul la marfuri si metale pretioase, inclusiv aurul, favorizand in schimb intarirea dolarului. Riscurile majore cu care se confrunta UE vor pune in perioada urmatoare intr-o lumina favorabila dolarul american in raport cu moneda unica. Pietele imobiliare vor continua sa se contracte, preturile la imobile nu vor mai ajunge la nivelurile din 2007 vreme foarte indelungata, atat la nivel global cat si pe plan local", considera seful departamentului de analiza al firmei de brokeraj BT Securities.

Schimburile cu actiuni au insumat vineri 34,2 milioane de lei (7,8 milioane de euro), putin peste suma operatiunilor din sesiunea precedenta, de 29,6 milioane lei (6,8 milioane euro).

Rulajul de vineri a fost sustinut de trei tranzactii speciale cu 0,18% din actiunile FP. Cele 25,31 milioane de actiuni au fost cedate la un pret de 0,4408 lei, cu 1,03% sub cotatia de referinta.

De asemenea, a fost inregistrat un transfer special si pentru titlurile BRD, de 7,7 milioane lei. Pachetul de 700.000 de actiuni a fost vandut la o cotatie de 11 lei, similara cu referinta.

Unii investitori au realizat si transferuri cu produse structurate (2,5 milioane lei), contracte futures (1,5 milioande lei) si unitati de fond (5.300 de lei). Astfel, lichiditatea totala a BVB a fost de 39,98 milioane lei (9,1 milioane euro).

Pe piata Rasdaq, operatiunile au cumulat 1,6 milioane lei, peste lichidiatatea de joi de 709.000 de lei.

La finalul sedintei de la Bucuresti, pietele vest-europene inregistrau corectii de pana la 3%.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri