Statul si-a pierdut puterea de decizie la Fondul Proprietatea (FP) iar Franklin Templeton a obtinut OK-ul actionarilor pentru extinderea atributiilor de administrare. Se va schimba politica de investitii a Fondului?
Managerul Fondului Proprietatea, Greg Konieczny (foto), spune intr-un interviu acordat wall-street.ro ca va miza pe o schimbare a structurii portofoliului, concentrandu-se astfel pe actiunile listate. De asemenea, investitiile peste granitele tarii ar putea sa devina sa fie reduse semnificativ.

„Avand in vedere ca incep sa apara din ce in ce mai multe oportunitati in Romania, as putea sa spun ca nu intentionam sa cheltuim mai multi bani in afara tarii. In 2011 cea mai importanta realizare a noastra a fost listarea Fondului Proprietatea pe Bursa, iar in 2012 speram sa fie schimbarea semnificativa a structurii portofoliului in favoarea detinerilor la companiile listate. Vom obtine acest lucru fie prin vanzarea unor pachete de actiuni din cadrul societatilor nelistate, fie prin listarea listarea propriu-zisa a companiilor”, a declarat Konieczny.

FP a cumparat in acest an actiuni de 350 milioane lei din Austria, in cadrul bancilor Erste si Raiffeisen. Pretul acestora a scazut puternic de la momentul achizitiei, insa reprezentantii Franklin Templeton spun ca perspectivele pe termen lung ale investitiei raman intacte.

Ce spune Greg Konieczny despre...

… extinderea atributiilor Franklin Templeton, care va putea sa faca tranzactii in limita a 20% din activele Fondului:

„Nu inseamna ca automat vom face mai multe deal-uri. Totul depinde de pret si de evolutia pietei. Sunt unele companii care ne plac mai mult decat altele si pe care am vrea sa le avem in portofoliu insa trebuie avuta in vedere oferta. In alte piete nu veti vedea astfel de restrictii, nici de 20% macar. Pentru majoritatea celorlalte fonduri pe care le administram in lume nu avem restrictii in privinta cantitatii de actiuni din portofoliu pe care putem sa o cumparam sau vindem. Fiecare fond are un consiliu care monitorizeaza si aproba tranzactiile pe care administratorul de fond vrea sa le faca, atat”

… pierdearea inregistrata de Fondul Proprietatea in T3 2011:


“Data la care au am incasat dividendele si cea la care am platit dividendele reprezinta singurul motiv pentru acest trimestru de pierderi. In viitor, pe masura ce vom vinde si cumpara mai multe actiuni astfel de fluctuatii in rezultatele trimestriale se vor reduce”

… profitul bugetat in 2012 (mai mic decat cel inregistrat in primele 9 luni din 2011):

“S-ar putea sa vedeti un rezultat diferit in 2012 fata de cifrele din buget. Profitul din buget este bazat pe situatia din prezent a Fondului, cifrele presupun ca nimic nu se va schimba, ca vom primi dividende similare anul viitor, ca portofoliul va ramane asemanator celui din prezent, etc. Din punctul nostru de vedere este foarte neobisnuit sa facem un buget pentru anul viitor in cazul unui fond de investitii. In celelalte piete in care suntem prezenti de obicei nu ni se cere acest lucru. Piata este foarte volatila iar schimbarile au loc de la o zi la alta, situatie care face ca aproape orice estimare sa nu aiba practic nicio valoare. Din acest motiv nu am detaliat principalele elemente care au stat in spatele bugetului pe anul 2012 si am presupus ca situatia va ramane precum cea din prezent”

… dividendele pe care FP la va incasa anul viitor:

“Avem o serie de estimari cu privire la dividendele pe care am putea sa le primim anul viitor: bazandu-ne pe rezultatele financiare prezentate de companii pana acum, nu as putea sa spun ca vorbim de sume mult mai mici decat anul anterior, altfel am fi ajustat bugetul in acest sens. Cred insa ca sunt sanse mari sa avem un venit din dividende similar celui din 2011, daca nu chiar mai mare anul viitor. De exemplu, doar daca ne uitam la Petrom vedem ca rezultatele lor din acest an s-au imbunatatit semnificativ. Cire exacte nu putem sa dam pana nu vedem profitul anual inregistrat de companiile din portofoliu”

… posibilitatea de a investi in SIF-uri:


“De zece ani sunt discutii despre schimbarea legii privind pragul la SIF-uri. Daca am fi interesati sa investim la ele avand in vedere posibilitatea schimbarii legii? Nu stiu… momentan as spune doar ca asteptam “comfortabil” pana cand chiar se va lua o decizie in privinta pragului si abia atunci vom lua o hotarare cu privire la oportunitatea de a investi in aceste societati”

… ordonanta CNVM privind incopatibilitatea sa in CA-ul BVB si alegerea pe care o va face:

“Nu am luat o decizie, deadline-ul este la inceputul lui decembrie. Nu pot sa comentez daca este sau nu incompativilitate, este decizia Comisiei. Daca Franklin Templeton isi va aduce un nou reprezentant in CA-ul BVB? Ramane de vazut ce se va intampla in urmatoarea AGA cand se va discuta inlocuirea actrualilor reprezentanti din board. Noi avem aproape 5% din actiuni si in mod sigur vom fi prezenti si ne vom face cunsocut punctul de vedere”

… listarea secundara a Fondului Proprietatea la Varsovia:

“Cred ca inca sunt sanse sa se realizeze in primul semestru din 2012. Nu avem nimic impotriva altor propuneri cu privire la piata unde ar trebui sa se faca listarea secundara. Noi recomandam o anumita solutie si chiar am facut asta. Daca sunt actionari care vor listarea in alta piata decat Varsovia, si daca detin peste 5% din actiuni, pot oricand sa introduca pe ordinea de zi a urmatoarei AGA aceasta cerere. Avem mai multe solutii pentru acumularea acelui pachet 10% din actiunile FP pe care sa il oferim in cadrul ofertei publice secundare. Am putea sa le cumparam si de la actualii actionari. In orice caz, intentia noastra este sa oferim tuturor actionarilor posibilitatea de a vinde, nu doar unei singure parti"


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri