Investitorii institutionali straini au continuat sa fie cel mai activi cumparatori de actiuni Fondul Proprietatea (FP) si in luna ianuarie, cand au preluat 2,16% din titluri si au ajuns sa controleze cumulat 44,3% din actiunile subscrise, scrie Mediafax.

Titlurile din portofoliile investitorilor straini reprezinta 45,5% din capitalul subscris si varsat, potrivit unei statistici publicate luni de Fondul Proprietatea. Un pachet reprezentand 2,69% din actiuni este blocat la Depozitarul Central, la solicitarea Franklin Templeton, deoarece statul a subscris actiunile respective insa nu a adus in schimb aportul aferent.

La finalul anului trecut, investitorii institutionali din afara Romaniei detineau impreuna 42,14% din actiuni (43,3% din capitalul subscris si varsat).
Principalii vanzatori au continuat sa fie actionarii persoane fizice din Romania, care au cedat in ianuarie 1,98% din titluri, astfel ca participatia lor a scazut la 32,91% (33,81% din capitalul subscris si varsat).

Cel mai mare actionar persoana fizica al Fondului Proprietatea, Georgia Palade van Dusen, nepoata fostului industrias Nicolae Malaxa, a vandut in luna ianuarie aproximativ 0,26% din actiunile FP, pentru care a incasat peste 15 milioane lei (aproximativ 3,4 milioane euro). Georgia Palade van Dusen a vandut in ianuarie aproape 36 milioane de actiuni FP, astfel ca participatia sa a scazut de la 6,56% la 6,3% din capitalul subscris si varsat.

Participatiile investitorilor institutionali romani au crescut nesemnificativ, de la 9,15% din actiuni (9,4% din capitalul social si varsat), la 9,18% din titluri (9,43% din capitalul subscris si varsat). Printre vanzatorii din ianuarie s-au regasit si cateva persoane fizice straine, in conditiile in care participatia acestor actionari a scazut cu 0,19%, la 9,18% din actiuni (9,43% din capitalul subscris si varsat).

La finalul lunii ianuarie, cel mai mare actionar era fondul american de hedging Elliott Associates, care detine indirect 12,57% din actiuni (12,91% din capitalul subscris si varsat), prin companiile Manchester Securities si Beresford.

Alt actionar important este compania de administrare a investitiilor City of London Investment Management, care detine in numele clientilor sai un pachet de 7,02% din actiuni, fata de nivelul de anul trecut, de 5,85% din titluri.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Piete de capital »
Ascultă primul podcast de FinTech și digital banking din piață.

Citeste si
Participatia investitorilor institutionali straini la FP, la peste 52%