Bursa de la Bucuresti a continuat sa urmeze traiectoria burselor externe si a scazut vineri cu 0,16%, intr-o piata in care majoritatea investitorilor au continuat sa fie prudenti la tranzactionare, astfel ca lichiditatea abia a depasit 17 milioane lei, scrie Mediafax.
Piata a incheiat in scadere patru din cele cinci sedinte din aceasta saptamana, astfel ca indicele general BET-C a coborat cu 1,82%. Raportat la nivelul de la finalul lunii februarie, piata este cu 4,12% mai jos, iar comparativ cu nivelul din 2011. Corectia din martie a redus la 13,5% castigul din acest an al indicelui general.

"Atat pietele internationale, cat si bursa noastra se afla intr-un moment de incertitudine. In ultimele zile au fost publicate o serie de indicatori economici, de exemplu productia manufacturiera de joi in zona euro, care indica prelungirea turbulentelor economice. Investitorii sunt prinsi undeva la jumatate, ei nu sunt tentati sa marcheze in totalitate profiturile obtinute de la inceputul anului pana in prezent, dar nici nu sunt interesati de noi achizitii", a declarat pentru MEDIAFAX Bogdan Niculae, trader la Departamentul Piete de Capital al Piraeus Bank.

La inchiderea sedintei de vineri, indicele BET, al celor mai lichide zece actiuni, era in scadere cu 0,27%, iar titlurile companiilor din sectorul energetic plasau indicele BET-NG cu 0,7% sub nivelul de joi.

In acelasi timp, indicele BET-FI, al actiunilor celor cinci SIF-uri si al titlurilor Fondului Proprietatea, era in crestere cu 0,26%.
Indicele extins al Bursei, BET-XT, a scazut cu 0,11%. Indicele reflecta evolutia primelor 25 de actiuni in functie de lichiditate, inclusiv SIF-urile si Fondul Proprietatea.

Investitorii au tranzactionat in total actiuni de 17,1 milioane lei (3,9 milioane euro), valoare cu 39% peste rulajul sedintei precedente, de doar 12,3 milioane lei (2,8 milioane euro). Piata a inregistrat joi cea mai redusa lichiditate din ultimele doua luni.

Mai mult de o treime din rulajul de vineri a fost asigurat de operatiunile cu titlurile Fondului Proprietatea, de 6,3 milioane lei. Cea mai recenta tranzactie cu aceste actiuni a fost realizata la 0,58 lei, pret in crestere cu 0,26%.

Actiunile Azomures (AZO) au continuat sa creasca vineri, cu 2,75%, dupa ce joi au avansat cu 1,17%, sustinute de ordinele de cumparare plasate de investitorii care cred ca noul actionar majoritar al combinatului, Ameropa Holding, va lansa o oferta de preluare la un pret peste cotatiile actuale de la bursa.

Evolutia actiunilor Azomures a venit pe al patrulea rulaj din piata, de 1,5 milioane lei, iar pretul a ajuns la 1,87 lei.

Pe de alta parte, actiunile Bancii Transilvania (TLV) au scazut cu 1,73%, la 1,081 lei, pe a sasea lichiditate din piata, 1 milion de lei. Corectia a venit dupa ce banca a anuntat ca administratorii propun actionarilor o majorare de capital de 129,3 milioane lei, la 1,903 miliarde lei, prin capitalizarea unor rezerve, precum si o emisiune de obligatiuni convertibile de 30 milioane euro.

"Corectiile de pe actiunile Bancii Transilvania sunt perfect normale, o mica parte din investitori considerand ca este mai oportun sa vanda decat sa participe la o noua majorare de capital sau sa astepte emisiunea de obligatiuni", a afirmat traderul.

Actiunile Transelectrica (TEL) au scazut cu 2,08%, la 16,02 lei, pe un rulaj de 210.000 de lei.

Cu cateva zile inainte de finalul ofertei prin care statul vrea sa vanda 15% din Transelectrica, in sistemul bursei erau plasate ordine de subscriere pentru 47,74% din titlurile scoase la vanzare. Valoarea cumulata a subscrierilor era de 78,5 milioane lei (18 milioane euro). Vineri au fost plasate ordine pentru 31,58% din oferta. Oferta se va incheia marti, 27 martie.

Subscrierile in oferta sunt realizate la preturi care au atins minimul si maximul din oferta, respectiv 14,9 lei si 19,2 lei. Pretul final de vanzare va fi stabilit dupa inchiderea ofertei. Cele mai multe actiuni au fost subscrise pe transa investitorilor mari, la nivelul minim al ofertei, de 14,9 lei/titlu.

"Cred ca oferta este in grafic, iar in ultimele doua zile ale ofertei vom vedea un numar si mai mare de investitori care vor dori sa subscrie. Este normal ca investitorii, fie ca ei fac parte din transa mica, fie din cea mare sa doreasca sa obtina pretul cel mai mic. Oricum, exista posibilitatea ca pe transa adresata investitorilor mari sa avem un pret diferit fata de cel de pe transa mica. Modul de plasare a ordinelor pe transa mica este dat de tipologia investitorilor si de comportamentul acestora in situatii asemanatoare cum ar fi momentele de pre-deschidere sau pre-inchidere a bursei", a mai spus Niculae.

La inchiderea pietei principale de la Bucuresti, bursele vest-europene erau in scadere cu pana la 0,9%, continuand sa urmeze linia din precedentele patru zile, ca urmare a temerilor investitorilor cu privire la perspectivele economiei mondiale. Majoritatea pietelor din Europa Centrala si de Est erau in crestere cu pana la 0,8%.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri