Grupul financiar olandez ING a listat divizia de asigurari NN Group, care include si operatiunile de asigurari din Romania, pe bursa de la Amsterdam. Banca olandeza a obtinut 1,54 miliarde euro in urma vanzarii de actiuni.

Oferta publica initiala derulata de ING este a doua ca valoare din Europa de la inceputul anului. ING a vandut 77 de milioane de actiuni NN Group la un pret de 20 de euro, a anuntat banca, citata de Bloomberg. Banca a stabilit la mijlocul lunii iunie un pret orientativ de 18,5-22 euro pe actiune, potrivit Mediafax.

Incluzand conversia in actiuni a unor instrumente financiare in valoare de 450 de milioane de euro, detinute de investitori din Asia, veniturile totale s-au situat la circa 2 miliarde de euro. Actiunile NN Group intra la tranzactionare incepand de miercuri pe bursa de la Amsterdam.

Dupa vanzarea de actiuni si conversia obligatiunilor detinute de investitorii din Asia, ING, care controla integral NN Group, a ramas cu o participatie de 71,4%.

Grupul olandez trebuie sa vanda afacerile de asigurari ca urmare a conditiilor Uniunii Europene la un pachet de ajutor financiar primit de la stat in contextul crizei financiare din 2008. Vanzarea NN marcheaza ultimul pas al acestei restructurari, dupa ce ING a vandut operatiunile de asigurari pe care le avea in SUA, America Latina si Asia.

Citeste si:
Miscare surpriza: BCR si-a recrutat economist sef de la varful ING
Ciprian Dascalu pleaca din...

Oferta pentru listarea NN Group, suplimentata

Banca olandeza a anuntat initial vanzarea a 70 de milioane de actiuni la listarea NN Group, dar a suplimentat oferta la 77 de milioane de titluri ca urmare a cererii din partea investitorilor. Pretul de listare evalueaza divizia de asigurari la 7 miliarde de euro.

Pachetul detinut de ING ar putea cobori pana la 68,1%, daca participantii la oferta publica initiala aleg sa-si exercite o optiune de a cumpara suplimentar pana la 11,6 milioane de titluri. ING trebuie sa vanda peste 50% din NN Group pana la sfarsitul anului 2015 si actiunile ramase pana la sfarsitul anului 2016.

NN Group are in Romania operatiuni de asigurare de viata, pensii private obligatorii, pensii facultative si administrare de investitii. Compania este prezenta pe piata locala prin ING Asigurari de Viata, ING Pensii si ING Investment Management International.

Principalele operatiuni ale NN Group sunt Nationale-Nederlanden, ING Insurance Europe, ING Investment Management si ING Life Japan. In Europa, compania are afaceri in mai multe tari, inclusiv Romania, Bulgaria, Grecia, Turcia, Ungaria, Slovacia, Polonia, Cehia, dar si in tari mari din vestul Europei, precum Germania, Franta, Marea Britanie, Italia si Spania.

Citeste si:
Electrogrup Infrastructure, prima filiala in SUA. Cand vine pe Bursa?
Electrogrup Infrastructure...


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »Citește și
FTSE confirmă că România este pe cale să fie inclusă în indicii FTSE
Setari Cookie-uri