Bursa a inchis in crestere sedinta de joi, pe un rulaj redus, evolutia pietei fiind sustinuta de actiuni ale companiilor din sectorul energetic, precum Romgaz (SNG) si OMV Petrom (SNP), dar si de titlurile Banca Transilvania (TLV), scrie Mediafax.

Piata a scazut in prima parte a zilei, cand lichiditatea a ajuns la numai 6 milioane de lei (1,36 milioane de euro), dar a revenit ulterior in a doua parte a sedintei.

Indicele BET Plus, de referinta, a crescut cu 0,3%, iar BET, al celor mai lichide 10 actiuni, a urcat cu 0,2%. BET Plus include cele mai lichide 37 de actiuni de pe piata reglementata BVB, cu exceptia SIF-urilor si actiunilor companiilor straine.

Investitorii au tranzactionat in a doua parte a zilei de doua ori mai mult decat in prima jumatate, rulajul ajungand la 20 de milioane de lei pe ansamblul zilei (4,5 milioane euro).

Cea mai lichida actiune a fost BRD - Groupe Societe Generale (BRD), cu 3,8 milioane de lei, din care 3,32 milioane de lei din trei tranzactii de tip deal, derulate prin negociere directa. BRD nu a influentat piata, titlurile bancii inchizand in stagnare fata de ziua anterioara.

Citeste si:
Bittnet, evaluata pe AeRO cu 18% peste pretul platit de Carpathia
Bittnet, evaluata pe AeRO cu...

Pe locul doi in functie de lichiditate s-a situat Fondul Proprietatea (FP) cu aproape 3 milioane de lei. Actiunile societatii, cu cea mai ridicata pondere in principalii indici ai pietei, au scazut cu 0,6%.

Inicele BET FI, compus din cele cinci SIF-uri si Fondul Proprietatea, a scazut cu 0,2%, iar BET NG, al companiilor din energie, a urcat cu 0,4%.

Actiunile Transgaz (TGN) au consemnat rulaj de 2,39 milioane de lei, iar Romgaz de 2,37 milioane de lei, in timp ce tranzactiile OMV Petrom au totalizat 1,67 milioane de lei. Transgaz a stagnat, iar Romgaz si OMV Petrom, companii cu impact semnificativ pe piata, au crescut cu 0,4%, respectiv 1%.

Titlurile Banca Transilvania au avansat cu 0,6%, pe schimburi cu actiuni emise de banca in valoare de 1,58 milioane de lei.

Citeste si:
Banca Transilvania bate un nou record pe Bursa
Banca Transilvania bate un...

Actiunile Biofarm (BIO) au crescut cu 6%, la 0,298 lei, pe un rulaj de 380.800 lei, cu mult peste lichiditatea actiunii intr-o zi obisnuita, situata in jurul a doar cateva mii de lei.

Biofarm a anuntat, joi dimineata, ca va rascumpara printr-o oferta publica pe bursa actiuni reprezentand pana la 10% din capitalul companiei, la un pret de 0,305 lei/titlu, astfel ca valoarea ofertei ar putea ajunge pana la 33,3 milioane lei.

Pretul propus este cu 8,5% mai mare fata de cotatia de 0,281 lei/actiune din inchiderea sedintei de miercuri si cu 2,3% peste inchiderea de joi.

Indicele extins BET XT a crescut cu 0,2%, iar BET BK a avansat cu 0,3%.

Citeste si:
Acalmie pe bursa dupa Pastele catolic
Acalmie pe bursa dupa Pastele...

BET XT reflecta evolutia primelor 25 de actiuni romanesti in functie de lichiditate, inclusiv SIF-urile si Fondul Proprietatea. Indicele BET BK cuprinde cele mai lichide 25 de actiuni, printre care titlurile bancii austriece Erste (EBS), SIF-urile si Fondul Proprietatea.

In Europa de Vest, principalele actiuni au crescut, investitorii mizand ca incetinirea expansiunii in sectoarele industrie prelucratoare si servicii din zona euro va creste presiunea asupra Bancii Centrale Europene sa sprijine recuperarea economica. Indicele FTSE 100 (Londra) a crescut cu 0,3%, CAC 40 (Paris) a avansat cu 1,2%, iar DAX (Frankfurt) a urcat cu 0,9%.

Pe pietele din Europa Centrala, indicele PX (Praga) a crescut cu 0,6%, iar BUX (Budapesta) a avansat cu 1,4%, in timp ce piata poloneza a inchis in stagnare, cu WIG20 (Varsovia) neschimbat fata de inchierea din ziua precedenta.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Piete de capital »Citeste si
Autoritatea Financiara britanica a aprobat prospectul listarii FP