Fondul Proprietatea (FP) a finalizat cel de-al cincilea program de rascumparare de actiuni proprii, in cadrul caruia a achizitionat din piata titluri reprezentand 1,86% din capital, in valoare totala de 193,47 milioane de lei, scrie Mediafax.

Programul, aprobat in luna noiembrie, s-a derulat in perioada februarie - iulie, perioada in care au fost preluate 227,57 milioane de actiuni. Titlurile achizitionate vor fi anulate dupa obtinerea acordului actionarilor, se arata intr-un document transmis de Fondul Proprietatea Bursei de Valori Bucuresti (BVB).

Actionarii Fondului au aprobat in luna aprilie un nou program de cumparare de titluri proprii, in cadrul caruia administratorul societatii urmeaza sa achizitioneze 891,77 milioane de actiuni.

"Administratorul Fondului intentioneaza sa continue programele de rascumparare in conformitate cu declaratia de politica investitionala, si va demara cel de-al saselea program de rascumparare aprobat de actionari in data de 27 aprilie 2015, curand dupa ce anularea actiunilor achizitionate in cadrul celui de-al patrulea program de rascumparare este avizata de ASF, avizare care a fost deja solicitata", se arata in raportul transmis Bursei.

Programele de rascumparare de titluri proprii fac parte din strategia administratrului FP de reducere a discountului, care se situeaza in prezent la 30,98%. Capitalizarea companiei pe bursa de la Bucuresti este de 9,99 miliarde de lei (2,265 miliarde de euro).

Fondul Proprietatea a obtinut un profit de 356,6 milioane de lei (80,2 milioane euro) in primul semestru, in scadere de trei ori fata aceeasi perioada a anului trecut, cand a raportat un castig record, de 1,06 miliarde de lei, in urma vanzarii unei participatii de aproape 5% la Romgaz (SNG).

Compania a inregistrat pierderi incepand din luna ianuarie, odata cu trecerea la evaluarea la standarde internationale de contabilitate IFRS a portofoliului actiuni cotate. Investitiile Fondului in actiuni au fost inregistrate, dupa standardele IFRS, la valoare justa prin profit sau pierdere. Cea mai mare parte a pierderii a rezultat din declinul titlurilor OMV Petrom (SNP), influentate de evolutia pretului petrolului pe pietele externe.

Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) a dispus in luna mai revenirea la standardele romanesti de contabilitate si a amanat pentru ianuarie 2016 adoptarea IFRS. Masura a determinat trecerea Fondului Proprietatea de la o pierdere de 304 milioane de lei (IFRS) la finele lunii aprilie la un profit de 371,8 milioane de lei la sfarsitul lunii mai (standarde romanesti).

Fondul Proprietatea este o societate de investitii de tip inchis, infiintata in 2005 pentru despagubirea persoanelor ale caror proprietati au fost confiscate abuziv de statul comunist si imposibil de retrocedat in natura. Fondul Proprietatea a fost listat la Bursa de Valori Bucuresti in ianuarie 2011.

Sursa foto: Mediafax

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri