Companiile producatoare de bunuri pentru consumatori sunt preferatele analistilor romani in 2016, continuarea revenirii economice urmand sa aiba cele mai vizibile efecte asupra acestora. Bancile sunt pe locul al doilea in topul preferintelor, in vreme ce in sectorul energetic estimarile inclina mai degraba spre o stabilizare a preturilor dupa scaderile din ultimele luni.

Anul 2015 a fost unul mediocru pentru Bursa de Valori Bucuresti (BVB), in principal din cauza faptului ca cele mai mari companii din piata reprezinta sectorul energetic, unul puternic lovit de scaderea petrolului pe plan international, dar si de reducerea cererii. Sapte din cele zece companii care compun BET, principalul indice al BVB, au expunere sau sunt din domeniul energetic. Indicele a pierdut 1,2% de la inceputul anului.

"Dupa o lunga perioada in care preturile petrolului au scazut ma astept la o stabilizare pe aceasta piata in 2016. In acest caz am putea vedea o evolutie pozitiva pentru companiile din sectorul energetic. De asemenea, avand in vedere ca mediul economic (luand in calcul inclusiv efectele anului electoral) ar trebui sa ramana unul pozitiv, este de asteptat sa fie avantajate companiile producatoare de bunuri si prestatoare de servicii pentru consumatori, in special pentru consumul discretionar", spune Ovidiu Dumitrescu, directorul general adjunct al casei de brokeraj Tradeville.

Electrica si Transgaz, printre putinele sperante din energie in 2016

Electrica si Transgaz sunt printre putinele companii din energie in cazul carora analistii sunt usor optimisti pentru 2016. Acestia cred ca Electrica va finaliza achizitia pachetelor de actiuni de la subsidiare detinute de Fondul Proprietatea (FP), fapt care ar putea duce la o crestere a dividendelor acordate de compania-mama cu pana la 30%. In cazul Transgaz, compania este asteptata sa publice noi informatii despre participarea la proiectul BRUA (Bulgaria - Romania - Ungaria - Austria), o magistrala de gaze de 560 mil. euro ce va trece si pe teritoriul Romaniei.

"Daca Electrica face deal-ul cu FP, valoarea dividendului/actiune distribuit ar putea sa urce cu 30%. In plus, Electrica are in 2015 un an financiar foarte bun. De cealalta parte, Transgaz ar putea lua decizia sa inceapa proiectul BRUA; compania asteapta in ianuarie-februarie un raspuns din partea UE cu privire la procentul din valoarea investitiei care ar putea fi acoperit din fonduri europene, o decizie urmand sa fie luata in functie de acesta. La Transgaz este asteaptata si o crestere organica, data de investitiile in reabilitarea sistemului de transport", mentioneaza Mihai Caruntu, seful departamentului de analiza peite de capital in cadrul BCR.

Programul de investitii al Transgaz ar urma sa creasca baza reglementata a activelor (BAR), ceea ce se va traduce intr-un profit mai mare, avand in vedere ca acesta este reglementat si se calculeaza in functie de rata de reglementare si BAR.

De mentionat insa ca ANRE a redus in 2015 tarifele pentru companiile de utilitati, acest lucru urmand sa afecteze negativ profiturile acestora in urmatorul an. "Va fi o ajustare la acest capitol anul viitor, insa nu substantiala. Companiile vor ramane indeajuns de atractive prin prisma dividendelor", a mai adaugat Caruntu.

Mai pot creste bancile inca un an?

Actiunile din sectorul bancar au fost printre putinele titluri lichide care au adus castiguri semnificative investitorilor anul acesta. BRD si Banca Transilvania (TLV) au castigat 31%, respectiv 29% in 2015, in vreme ce Banca Comerciala Carpatica (BCC) a urcat cu 57% ca urmare a discutiilor cu privire la vanzarea bancii.

Legea darii in plata este principala amenintare pentru acestea in 2016, insa chiar si asa analistii spera la o continuare a trendului pozitiv si in urmatoarele luni.

"Daca mizam ca tendinta actuala de crestere a economiei romanesti se va mentine probabil companiile care ar putea sa castige cel mai mult din acest trend ar putea fi bancile si companiile axate pe consumul populatiei (sectorul alimentar, farmaceutice, bunuri de larg consum). Din pacate nu avem foarte multe companii din aceste sectorare listate la bursa", a concluzionat Alin Brendea, directorul general adjunct al casei de brokeraj Prime Transaction.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri