Dupa cel mai slab inceput de an de la startul crizei, pietele financiare si-au revenit in ultimele saptamani si au ajuns sa recupereze aproape toate pierderile din ianuarie. Aurul a fost singurul castigator al acestui trimestru, in vreme ce actiunile si petrolul au evolutii per ansamblu mediocre, in ciuda recentei reveniri.

Bursa de Valori Bucuresti (BVB) inchide primul trimestru din 2016 cu o pierdere de 3,6% pe BET, principalul indice, evolutie in linie cu tendinta generala din Europa. BVB scazuse cu peste 10% in ianuarie, insa a reintrat ulterior pe o traiectorie pozitiva, inchizand luna martie cu o apreciere de 5,4%. Brokerii se asteapta ca in urmatoarea luna piata romaneasca sa recupereze toate pierderile din 2016 si sa revina astfel pe plus.

“In preajma adunarilor generale (n.red. sfarsitul lunii aprilie) piata locala ar putea trece pe plus la nivelul acestui an. In principiu, sunt optimist pentru urmatorul trimestru, insa cu precizarea ca dupa ce in ultima luna toate pietele au crescut, ne putem astepta la o corectie pe termen scurt. Factorii care au creat panica la inceputul anului nu mai au aceeasi forta, iar vanzarile sunt mai prudente. La fel ca in ultimul an, evolutia pietelor va fi foarte bine corelata cu asteptarile privind politicile monetare din SUA si Europa”, spune Simion Tihon, broker in cadrul societatii de intermediere Prime Transaction.

Actiunile celor cinci societati de investitii financiare (SIF) au pierdut procente cuprinse intre 18% si 1,6% in T1, in vreme ce Fondul Proprietatea a suferit o corectie de 4,8%. De cealalta parte, Banca Transilvania si Conpet au surprins investitorii cu anunturile privind dividendele si ajung astfel sa inchida intervalul ianuarie - martie cu aprecieri de doua cifre.

Compania Evolutie T1 2016 Simbol

Top 5* cresteri pe BVB in T1

Albalact +27,3% ALBZ
Conpet +14,8% COTE
Banca Transilvania +10,7% TLV
Transelectrica +0,8% TEL
Electrica +0,8% EL

*Au fost luate in calcul doar actiunile lichide, cu un rulaj de cel putin 100.000 lei/sedinta de tranzactionare

“In primul trimestru, actiunile Banca Transilvania si Conpet au facut nota discordanta, inregistrand cresteri de 10,7%, respectiv 14,4%. Propunerile de dividend au propulsat cele doua titluri si astfel au reusit sa se detaseze de piata. O alta companie care a beneficiat de atentia investitorilor a fost Fondul Proprietatea. Anuntul privind oferta de rascumparare, urmat de cel prin care au amanat oferta, cat si faptul ca nu au ajuns la o intelegere cu Electrica privind vanzarea participatiilor la subsidiare, au fost evenimentele relevante din jurul FP si cu repercusiuni asupra pretului de tranzactionare”, mentioneaza Tihon.

Compania Evolutie T1 2016 Simbol

Top 5* scaderi pe BVB in T1

SIF Muntenia -18% SIF4
Petrom -17,2% SNP
Nuclearelectrica -16,8% SNN
Erste Bank -14,6% EBS
BRD -13,3% BRD

*Au fost luate in calcul doar actiunile lichide, cu un rulaj de cel putin 100.000 lei/sedinta de tranzactionare

Brokerul considera ca actiunile Bancii Transilvania vor ramane in continuare in centrul atentiei, avand in vedere beneficiile rezultate din operatiunile corporative desfasurate de institutia financiara. “Un alt emitent care ar putea intra sau mai bine zis reintra in atentia investitorilor ar putea fi Petrom. In contextul revenirii pretului petrolului, titlurile SNP pot fi un pol de interes in a doua parte a anului. Si SIF-urile cred ca vor fi mai efevescente in urmatoare perioada, viitoarele decizii, convocari de AGA si chiar eventualele modificari legislative fiind printre factorii catalizatori”, este de parere brokerul.

“Loteria” petrolului le-a adus si peste 40% investitorilor care au cumparat pe minime. Aurul, cea mai stabila evolutie in T1

Cand petrolul s-a prabusit la minimul de 27 de dolari din ianuarie, estimarile pesimiste nu au intarziat sa apara, insa barilul a revenit puternic in lunile urmatoare, ajungand in prezent sa inregistreze o crestere de 43% fata de minime.

Barilul de petrol Brent a terminat primul trimestru la un pret de 40 de dolari, in continuare cu 10,5% mai putin decat la sfarsitul anului trecut. Revenirea petrolului, dar si a pietelor de capital, a venit in contextul in care programul Bancii Centrale Europene (BCE) de relaxare cantitativa prin achizitia de obligatiuni din piata a fost extins. De asemenea, saptamana trecuta presedintele Rezervei Federale americane, Janet Yellen, a subliniat ca nu se grabeste sa mareasca dobanda cheie, contribuind la optimismul investitorilor.

Intr-o perioada dominata de volatilitate, aurul a avut cel mai mult de castigat, avand cea mai buna performanta trimestriala din ultimii 30 de ani, dupa o crestere de 16%. Uncia de aur se tranzactiona pe pietele internationale la un pret de 1.234 dolari la finalul trimestrului.

Cererea in crestere pentru aur incepe sa se faca simtita si la nivelul populatiei obisnuite de pe continentul european, confruntat cu dobanzi bancare la niveluri minime si o criza a refugiatilor, potrivit Austrian Mint.

"Dobanzile sunt negative, iar in acest moment oamenii nu vad niciun beneficiu din a-si tine banii oriunde, dar in acelasi timp sunt ingrijorati pentru viitor. Vor sa investeasca, dar vor sa isi stie banii in siguranta", a declarat, pentru Bloomberg, Andrea Lang, director de vanzari in cadrul Austrian Mint.

Sursa foto: Shutterstock / Sihasakprachum

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri