Votul in favoarea Brexit din urma cu doua saptamani (23 iunie) a declasant un val de incertitudine pe toate fronturile, bursele fiind insa primele care au preluat socul, cu scaderi importante in primele zile dupa referendumul din Marea Britanie. Totusi, desi temerile persista si urmeaza un lung proces care ar putea sa se concretizeze cu iesirea efectiva a Marii Britanii din Uniunea Europeana, investitorii de pe bursa de la Bucuresti au intrat la cumparare pe multe dintre cele mai lichide actiuni, aducand astfel indicele BET la nivelul de 6.472 puncte, cu doar 0,3% mai jos fata de nivelul dinaintea referendumului.

"Pe pietele de capital nesiguranta este intotdeauna sinonima cu riscul si volatilitatea, ceea ce inseamna ca societatile si consiliile de administratie ale acestora vor trebui sa dea dovada de diligenta sporita in ceea ce priveste expunerea lor la Regatul Unit. De asemenea, este posibil sa scada si apetitul pentru acordarea de imprumuturi in piata sau pentru investitiile in valori mobiliare, timp in care investitorii vor cauta modalitati mai predictibile de a-si investi fondurile", sustin avocatii Razvan Stoicescu si Vlad Cordea de la Musat & Asociatii.

Ce actiuni lichide au rezistat cel mai bine dupa Brexit

Fondul Proprietatea (FP) este actiunea din BET care a performat cel mai bine dupa Brexit, cu o crestere de 6% in ultimele doua saptamani, ajutata si de faptul ca directoratul FP a luat decizia de a relua procesul de rascumparare de actiuni proprii. Vineri, o actiune FP putea fi cumparata cu 0,7450 lei, fata de cotatia de 0,7030 lei din 23 iunie.

Actiunile operatorului de piata Bursa de Valori Bucuresti (BVB) s-au apreciat cu 4,8% in perioada analizata, de la 22,70 lei pana la 23,80 lei, sfidand astfel temerile privind Brexitul.

Din sectorul energetic, Transelectrica (TEL) a avut cea mai buna evolutie in ultimele 2 saptamani, reusind sa castige 4,2% fata de cotatia dinaintea referendumului. Vineri, 8 iulie, actiunile Transelectrica au inchis la 28,25 lei.

Si Transgaz (TGN) a depasit cotatia dinaintea Brexitului, cu 3,4%, dupa o apreciere de la 264 lei la 273 lei. Actiunile Electrica (EL) au castigat fata de nivelul din 23 iunie circa 2,5%, incheind sedinta de vineri la 13,22 lei.

Singura actiune petroliera din componenta BET, OMV Petrom (SNP) s-a mentinut la acelasi nivel fata de ziua referendumului, reusind sa recupereze integral pierderile cauzate de valul de incertitudine din pietele internationale. Ultima cotatie a sedintei de vineri a fost 0,2490 lei/actiune.

Nuclearelectrica (SNN) nu a reusit sa recupereze in totalitate pierderile cauzate de Brexit, dar cotatia este mai jos fata de 23 iunie cu doar 0,4%, ajungand la 5 lei/actiune.

Dupa doua sedinte cu scaderi de peste 4%, titlurile BRD SocGen (BRD) au reusit sa inchida sedinta de vineri la 9,63 lei, cu doar 0,62% mai jos decat cotatia dinaintea rezultatelor referendumului din Marea Britanie.

Actiunile Romgaz (SNG) au pierdut 4,1% in cele doua saptamani care au trecut de la referendumul din Marea Britanie, insa o mare parte din pierderi au fost generate de ajustarea pretului cu valoarea dividendului. Excluzand efectul datei ex-dividend, o actiune Romgaz ar fi fost usor mai scumpa decat inainte de Brexit.

Banca Transilvania (TLV) este actiunea din BET care a pierdut cel mai mult in ultimele 2 saptamani, circa 5,20%, dupa o cadere de la 2,21 lei/titlu la 2,0950 lei, insa actiunile bancii au cunoscut oricum variatii importante in acest an. Dupa o crestere de 16% pana la un maxim de 2,354 lei/actiune, cotatia de vineri este cu 3,4% mai mare decat la inceputul anului.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri