Bursa de Valori Bucuresti (BVB) a inchis primele doua luni din 2018 cu o crestere de 9%, cea mai buna evolutie din randul pietelor de capital din Uniunea Europeana, potrivit calculelor Reuters. Rezultatele financiare pozitive, asteptarile privind dividendele, dar si perfomanta slaba de la finalul anului trecut au contribuit la o evolutie mult mai stabila a BVB comparativ cu pietele internationale in februarie.

Luna trecuta, BET, principalul indice al Bursei de Valori Bucuresti, a urcat cu 1%, evolutie venita in contextul in care piata americana a scazut cu aproape 4% pe indicele S&P 500, iar indicele german DAX a pierdut 5,7%.

“Fie ca vorbim de efectul de baza – faptul ca noi am avut in a doua parte a anului 2017 o subperformanta, fie ca este vorba despre o decuplare cauzata de un interes slab al strainilor pentru piata locala, fie ca dividendele estimate a fi platite de companii reduc o posibila agresivitate la vanzare, stam nesperat de bine raportat la contextul international. In genere, eram obisnuiti sa exageram scaderile pietelor internationale”, mentioneaza, intr-o nota adresata investitorilor, Simion Tihon, broker in cadrul firmei de intermediere financiara Prime Transaction.

Acesta aduga faptul ca bursa romaneasca tinde sa se afle intr-o relatie de echilibru dictata de situatia fundamentala a companiilor si de asteptarile investitorilor. Sezonul tocmai incheiat al raportarilor financiare pe anul 2017 a fost unul pozitiv pe Bursa de Valori Bucuresti, cele mai mari companii listate bifand in general un an peste asteptari.

“Rezultatele financiare bune anuntate de companiile listate si dividendele semnificative au contribuit la cresterile de la inceputul acestui an. Companiile romanesti devin tot mai atractive in ochii investitorilor, iar oportunitatile oferite de piata de capital sunt privite cu tot mai mult interes de manageri si antreprenori,” a declarat Adrian Tanase, CEO al BVB.

Valoarea medie zilnica a tranzactiilor cu actiuni pe BVB a depasit 12,7 mil. euro la finalul perioadei ianuarie - februarie 2018 si a fost cu 55% peste nivelul inregistrat in aceeasi perioada a anului anterior. In total, investitorii au tranzactionat actiuni de peste jumatate de milliard de euro.

Capitalizarea bursiera a companiilor romanesti a depasit 21 mld. euro la finalul lunii trecute, in timp ce capitalizarea tuturor companiilor listate pe piata reglementata a BVB a trecut de 39 mld. euro, cel mai mare nivel inregistrat vreodata.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri