Salariul mediu al femeilor din România este mai mare cu 200 de lei față de cel al bărbaților, conform unor date analizate de Gabriela Folcuț, director executiv al Asociației Române a Băncilor. Cu toate că stăm mult mai bine decât alte țări la acest aspect, din punctul de vedere al reprezentării politice, femeile sunt aproape absente în luarea deciziilor la nivel de țară: ne clasăm sub țările africane în ceea ce privește „vocea femeilor” în guvern. Nici în sistemul bancar nu stăm cu mult mai bine, cu toate că avem mai multe femei în bănci, majoritatea pozițiilor de conducere sunt ocupate tot de bărbați.

Salariul mediu al unei femei din România este de 6.026 de lei, mai mare cu 200 de lei decât cel al bărbaților, care este de 5.804 de lei. Aceste cifre confirmă că țara noastră se clasează foarte bine la diferențele de remunerare dintre genuri, constată Gabriela Folcuț, citând datele raportului Global Gender Gap Report 2023 emis de Forumul Economic Mondial. Salariile bune ale femeilor din România sunt una dintre puținele moșteniri pozitive ale comunismului din țara noastră, consideră sociologul Gelu Duminică.

Cultura românescă este una patriarhală, misogină, rasistă și așa mai departe. Până acum ceva vreme femeia era considerată prelungirea inutilă a organelor sexuale.

Gelu Duminică, sociolog și profesor al Facultății de Sociologie și Asistență Socială a Universității din București.

În ceea ce privește luarea deciziilor, femeile sunt prost reprezentate în România. Conform aceluiași raport, țara noastră ocupă poziția 113 dintr-un număr de 146 de țări, fiind surclasată de unele țări africane, precum Ghana. Nici în deciziile băncilor din România nu sunt implicate un număr mare de femei. Conform unui studiu prezentat de publicația BankingNews, 3 din cele mai mari 16 bănci nu au nicio femeie în echipele de conducere executivă și doar 5 din cele mai mari 16 bănci au mai mult de 3 femei în echipele de conducere.

Sursă: Bankingnews

”Din păcate, corporațiile nu pot fi altceva decât ce este societatea românească. Despre reprezentarea și salarizarea femeilor în cadrul corporațiilor și la accesul femeilor în poziții de conducere, ar fi multe de spus, însă depinde unde ne uităm. La nivel european nu stăm rău. Spre exemplu, în 2012 - 30.5% din funcțiile de management ale companiilor listate la bursa erau deținute de femei (sursa: Institutul European pentru Egalitate de Gen), iar în 2021, România a ajuns la 34%. Cu toate acestea, daca ținem cont că femeile sunt mult mai bine eduacte decât barbații în spațiul românesc (conform INS - cam 60% din persoanele cu studii postuniversitare sunt femei), este evident că femeile se confruntă în continuare cu inegalităţi majore la nivelul societăţii”, a declarat Gelu Duminică în cadrul conferinței organizate de publicația BankingNews.

Doar 5 din cele 32 de bănci din România au un CEO femeie

În România doar 5 din cele 32 de insituții financiare au la cârmă o femeie: la BRD pe Maria Rousseva, ING pe Mihaela Bitu, Unicredit Bank pe Mihaela Lupu, Gabriela Nistor la Idea Bank și Cristina Mahika-Voiconi la Libra Internet Bank. Banca din România cu cele mai multe femei în funcții executive este CEC Bank, cu un procent de peste 66% al femeilor aflate în funcții de top management.

„Succesul sistemului bancar din România se datorează într-o mare măsură profesioniștilor din domeniu, femeile fiind majoritare. Sectorul bancar este unul în care rolul femeilor este esențial, la toate nivelurile, inclusiv la cele mai înalte eșaloane de conducere și reprezentare. Avem femei președinți și vicepreședinți de instituții bancare, iar acest lucru este absolut firesc, pentru că ceea ce primează în industria bancară este întotdeauna valoarea și performanța. Femeile din sectorul bancar excelează în activitatea lor profesională și merită toată aprecierea și recunoașterea noastră, a tuturor”, a declarat Florin Dănescu, Președinte Executiv Asociația Română a Băncilor.

Sursă: Bankingnews

Sursa foto: shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Luminița Mîndrilă
 Luminița Mîndrilă a lucrat anterior la Hotnews.ro și Aleph News, iar în prezent acoperă domeniul finanțe-bănci în cadrul Wall-Street.ro.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri