Potrivit datelor companiei americane de cercetare LPL Research, acest lucru s-a intamplat de 12 ori in ultimii 28 de ani, cresterea profitului companiilor fiind corelata fara exceptie cu evolutia pozitiva a actiunilor. LPL Research anticipeaza un profit net mediu pe actiune de 152 de dolari in acest an la nivelul companiilor din indicele S&P 500, reprezentand o crestere (y/y) de aproximativ 14%, similara celei inregistrata si anul trecut.

"Concluzia este ca un profit solid reprezinta un semnal excelent pentru randamentele actiunilor. Avand in vedere ca anul acesta este de asteptat o crestere cifrata undeva intre 10 si 20%, finalul anului 2018 i-ar putea face din nou sa zambeasca pe optimisti", mentioneaza, intr-un raport de analiza, Ryan Detrick, senior market strategist LPL Research.

Totusi, trebuie mentionat ca desi istoric vorbind a existat o corelatie puternica intre cresterea profiturilor si evolutia actiunilor, au existat si situatii oarecum iesite din tipar. De exemplu, in 1991, profitul companiilor din S&P 500 s-a redus cu 14%, insa indicele a urcat cu peste 30%. De asemenea, in 2011, castigul net al firmelor americane a urcat cu 16%, insa indicele S&P 500 abia a reusit sa inchida anul cu un plus de 2%.

"Chiar si asa insa, o crestere puternica a profiturilor, combinata cu noile politici fiscale, relaxarea reglementarilor, imbunatatirea increderii investitorilor si o economie globala stabila sugereaza ca aceasta piata bull ar putea sa ajunga la borna de 10 ani in 2019", concluzioneaza analistii firmei de cercetare.

Analistii: sansele unui...
Citeste si: Sansele unui deficit 3%, aceleasi ca Halep sa inceapa sa joace rugby