Valoarea proiectelor de infrastructura ar trebui sa creasca accelerat in urmatorii ani, in conditiile in care, din aproape 11 mld. euro alocati prin Programul Operational Infrastructura Mare, pana in prezent s-au facut plati de doar 2,3 miliarde de euro, mentioneaza, intr-un interviu acordat wall-street.ro, Alexandru Stanean, CEO al Teraplast, cel mai mare producator de materiale de constructii cu capital romanesc.

Grupul Teraplast a terminat 2018 cu un profit net de 23,1 milioane lei, in crestere cu 24,8% comparativ cu anul precedent, pe fondul unor afaceri de 804,9 milioane lei, in crestere cu 91%. Valoarea totala a datoriilor companiei a urcat anul trecut cu 66,7%, de la 227,6 mil. lei la 379,6 mil. lei.

Actiunile Teraplast au crescut anul acesta cu 4% pe Bursa de Valori Bucuresti, producatorul de materiale de constructii fiind evaluat in prezent la 273 mil. lei (57 mil. euro). Compania este controlata de omul de afaceri Dorel Goia, care detine 46,8% din capital.

Alexandru Stanean a revenit anul trecut la conducerea companiei, el ocupand aceasta functie si in perioada 2014-2016. De altfel, Teraplast a schimbat de trei ori directorul general in ultimii patru ani.

  • Lucrarile de infrastructura realizate de municipalitati au inceput sa apara abia la finalul anului 2018. Asteptari privind “o crestere accelerata” a acestora in 2019 si 2020.
  • Teraplast vrea reducerea dependentei sectorul public.
  • Pe segmentul de mase plastice (dependent in buna parte de sectorul public) cresterea va fi mai dificila.
  • Romania mai are de lucru 20 de ani pentru a-si aduce infrastructura la nivelul UE
  • Extinderea regionala ar putea continua dupa succesul fabricii din Serbia.
  • Gradul de indatorare este considerat ‘confortabil’ in ciuda cresterii cu 67% a datoriilor totale in 2018.

Wall-Street.ro: Care este perioada mandatului pe care il aveti la conducerea TeraPlast si in ce masura puteti asigura investitorii ca Teraplast nu va avea din nou o problema de continuitate la nivel de management?

Alexandru Stanean: Grupul TeraPlast a beneficiat de experienta tuturor managerilor care s-au succedat la conducerea firmei, fiecare avand o contributie la procesul amplu de transformare prin care am trecut in ultimii ani.

In acest proces de transformare, Grupul TeraPlast si-a pus la punct o strategie de dezvoltare pe termen lung care asigura continuitate, indiferent de schimbarile care pot aparea la nivel de management.

Potrivit statutului companiei, mandatul pentru conducerea executiva este de 2 ani, prin urmare eventualele schimbari sunt in linie cu politicile companiei. Investitorii trebuie insa sa stie ca la conducerea TeraPlast au fost si vor fi persoane cu experienta in domeniu si cu o viziune comuna cu cea a Grupului, care vor continua strategia de dezvoltare pe termen lung.

WS: In 2017, cand TeraPlast a inregistrat o serie de rezultate financiare slabe, acestea au fost puse pe seama reducerii numarului de proiecte de infrastructura locala, realizate de municipalitati. Din acest punct de vedere, care a fost situatia in 2018 si cum va asteptati sa evolueze cererea provenita din aceasta directie (proiecte de infrastructura ce tin de autoritatile locale/Guvern) anul acesta?

Alexandru Stanean: In 2018 lucrarile mari de infrastructura au inceput sa apara doar pe finalul anului, prea tarziu pentru a mai face o diferenta semnificativa la nivelul rezultatelor financiare ale TeraPlast. Cu toate acestea, trebuie avut in vedere ca in ultimii 2 ani (2017 si 2018) s-au parcurs etapele preliminare pentru proiectele de infrastructura (studii de fezabilitate, proiectare) si ne asteptam ca pe parcursul anilor 2019 si 2020 sa vedem o crestere accelerata a cererii, determinata de ajungerea in faza de executie a acestor proiecte.

Lucrarile mari de infrastructura au inceput sa apara doar pe finalul anului, prea tarziu pentru a mai face o diferenta semnificativa la nivelul rezultatelor financiare ale TeraPlast. Ne asteptam ca pe parcursul anilor 2019 si 2020 sa vedem o crestere accelerata a cererii

Din aproape 11 miliarde de euro alocati prin Programul Operational Infrastructura Mare (POIM) pentru perioada 2014 – 2020 pana in prezent s-au facut plati de 2,3 miliarde de euro, ceea ce inseamna 20%. Pe de alta parte s-au semnat contracte in valoare de 9,7 miliarde de euro. Aceste contracte se vor executa pe parcursul urmatorilor doi ani (cu o eventuala extensie ca si in exercitiul bugetar precedent) insa aceasta este cresterea pe care o asteptam pe infrastructura.

WS: Ce veti face pentru a reduce dependenta TeraPlast de investitiile in infrastructura ale statului?

Alexandru Stanean: Sectorul de infrastructura este unul puternic in orice economie si dorim sa avem o prezenta solida pe acesta.

In conditiile in care in Romania accesul la apa este de 60% si la canalizare este de 50%, fata de 98% in tari ca Franta si Germania este clar ca avem de lucru pentru urmatorii 20 de ani

Cu toate acestea folosim banii pe care ii producem in perioadele cand infrastructura merge bine, asa cum a fost 2015 si 2016 inspre investitii in sectoare care nu au legatura cu banii publici, cum au fost cele peste 20 de milioane de euro in Wetterbest si TeraSteel Serbia. Aceasta abordare va continua.

In plus, la nivelul TeraPlast investim in produsele care nu se adreseasa pietei de infrastructura cum sunt tevile de polipropilena, dar si in extinderea capacitatii de productie a TeraGlass.

WS: Avand in vedere ca anul trecut diviza Steel a depasit divizia de mase plastice a companiei, care dintre cele doua segmente considerati ca reprezinta “core business-ul” companiei in prezent?

Alexandru Stanean: Rezultatele de anul trecut si cresterea pe business-urile Wetterbest si TeraSteel sunt in linie cu strategia de diversificare a Grupului inceputa inca din 2016. Prin aceasta strategie se urmareste reducerea dependentei de sectorul public si cresterea exporturilor la nivelul Grupului TeraPlast. Din acest motiv, divizia Steel, care vinde pe piete independende de bani publici, a beneficiat de investitii de peste 20 de milioane de euro in ultimii 2 ani, deci este normal sa vedem o crestere accelerata a acestui sector.

De asemenea, urmarim o continuare a cresterii pe afacerile TeraSteel si Wetterbest - Wetterbest va deschide o unitate noua de productie in urma proiectului de ajutor de stat, iar vanzarile TeraSteel vor continua sa creasca pe pietele internationale.

Pe partea de mase plastice, cresterea este mai dificila din cel putin trei puncte de vedere. In primul rand, pe segmentul de instalatii sau granule PVC avem grupe de produse unde avem o cota de piata in jurul a 50%, ceea ce face cresterea dificila. In al doilea rand, exista o dependenta mai mare de sectorul public si nu in ultimul rand dimensiunea acestor piete este in general mai redusa decat a pietei de acoperisuri sau panouri sandwich si structuri metalice.

Urmarim reducerea dependentei de sectorul public si cresterea exporturilor la nivelul Grupului TeraPlast. Din acest motiv, divizia Steel, care vinde pe piete independende de bani publici, a beneficiat de investitii de peste 20 de milioane de euro in ultimii 2 ani

Romania mai are de lucru 20 de ani pentru a-si aduce infrastructura la nivelul UE, deci perspectivele pe termen lung sunt bune. Cu toate acestea, Grupul TeraPlast trebuie sa se protejeze de fluctuatiile din interiorul exercitiilor bugetare ale UE, pentru ca deja stim ca, in prima parte a exercitiului bugetar investitiile sunt mult mai reduse decat in ultimii 2 ani.

Pentru sectorul de mase plastice am identificat insa segmente unde avem potential de crestere, cum ar fi zona de granule din materiale fara halogeni si zona de instalatii interioare unde ne concentram investitiile de peste 6 milioane de euro din cadrul proiectului de ajutor de stat. O alta piata pe care vizam cresteri este cea de sisteme pentru aductiunea de apa si gaz, unde avem o cota relativ mica acesta fiind motivul pentru care am integrat compania Politub.

La TeraGlass investitiile sunt in valoare de 3,5 milioane de euro si vizeaza extinderea capacitatii de productie prin crearea unui nou flux, complet automatizat, pentru productia ferestrelor si usilor din PVC, proces ce va contribui atat la cresterea capacitatii de productie si a productivitatii muncii, cat si la satisfacerea cererii aflate pe un trend ascendent atat din extern cat si din intern.

WS: Care au fost principalii indicatori inregistrati de TeraSteel Serbia la finalul anului 2018? In cat timp va asteptati ca TeraSteel Serbia sa ajunga la break-even?

Alexandru Stanean: TeraSteel Serbia a depasit deja punctul de break-even. Intr-un singur an a ajuns un exportator important in regiune, asa cum ne-am propus de la inceput. Investitiile de peste 1 milion de euro din 2018, in linia de tabla de cuta inalta si modulul de panouri termoizolante cu vata minerala vor contribui la intarirea pozitiei brandului TeraSteel in piata, precum si la cresterile pe care ni le-am propus.

La nivelul diviziei Steel, luam masuri pentru mentinerea cresterii organice. Una dintre aceste masuri este activitatea de re-seller de otel pe care o incepem din 2019, catre producatori mai mici, dar si crearea noii unitati de productie de la Baicoi.

WS: Luati in calcul deschiderea altor fabrici in tarile vecine pe modelul TeraSteel Serbia?

Alexandru Stanean: Extinderea regionala este unul dintre obiectivele Grupului TeraPlast. Tintim cresterea cotelor de piata si suntem deschisi noilor oportunitati de dezvoltare, inclusiv prin extinderea facilitatilor de productie in strainatate. Majoritatea produselor Grupului sunt produse de volum, ceea ce inseamna ca o componenta importanta in deciziile de acoperire a pietei europene sunt costurile logistice.

WS: Dupa investitiile din ultimii ani, datoriile TeraPlast au urcat in 2018 cu 67% y/y iar gradul de indatorare s-a marit de la 1 la aproximativ 1,5. In ce masura aceasta evolutie ar putea sa fie considerata ingrijoratoare pentru Teraplast?

Alexandru Stanean: Gradul de indatorare al TeraPlast este, deocamdata, unul confortabil pentru noi, care ne permite atat continuarea activitatii in conditii normale, cat si continuarea investitiilor ambitioase pe care le avem in plan.

In momentul in care realizezi investitii la nivelul la care a facut-o si le face Grupul nostru, este firesc ca gradul de indatorare sa creasca. Deciziile de acest fel sunt bine fundamentate si sunt cuprinse intr-un plan de investitie care presupune inclusiv gestionarea optima a gradului de indatorare. Trebuie sa tinem cont de faptul ca investitiile majore in achizitia Wetterbest, Politub si in deschiderea TeraSteel Serbia au doar un an vechime si desi au performat bine, mai au nevoie de timp sa ajunga la maturitate.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri