KPMG a realizat Ghidul Listarii la BVB, un instrument dedicat companiilor romanesti care sunt in cautarea unor surse de finantare care sa le permita dezvoltarea sustenabila a afacerilor. Consultantii considera ca desi recent au fost emise o serie de masuri legislative care au afectat indirect piata de capital, perspectivele Bursei de Valori Bucuresti raman favorabile, avand in vedere ca in septembrie 2018 FTSE Russell a aprobat ridicarea cu o treapta a performantei pietei de capital din Romania.

Schimbari legislative semnificative, precum recenta Ordonanta de Urgenta nr. 114/2018, care introduce taxa pe activele financiare ale bancilor si taxe noi pe cifra de afaceri pentru sectorul energetic si telecomunicatii, respectiv cerinte de capital suplimentar pentru administratorii de pensii private (cei mai importanti investitori institutionali pe bursa) pot afecta increderea investitorilor in economia romaneasca in ansamblu.

“Consideram ca ingrijorarile exprimate de investitori in privinta efectelor pe termen lung ale Ordonantei de Urgenta nr. 114/2018 nu reflecta neaparat o lipsa de incredere in tranzactionarea pe bursa, ci o reactie fireasca fata de incertitudinea creata in materie de reglementari fiscale si economice la nivel national”, se mentioneaza intr-un comunicat de presa al companiei de consultanta si audit KPMG.

Reprezentantii KPMG considera ca 2019 poate fi momentul optim pentru a da startul unui plan realist de acces al companiilor catre nivelul urmator de dezvoltare, prin listarea la bursa intr-un orizont de timp previzibil si controlat. In Romania, unii antreprenori ezita sa isi listeze societatea ca urmare a unor motive nu neaparat intemeiate, printre care ingrijorarea ca societatea este prea mica sau ca vor pierde controlul asupra afacerii lor. Pentru a clarifica astfel de aspecte si pentru a prezenta o varianta realista si fezabila pentru dezvoltarea prin listarea pe piata de capital, KPMG a elaborat Ghidul Listarii la BVB in scopul de a aborda aspectele-cheie privind decizia de listare, pregatirea ofertei, listarea efectiva si obligatiile post-listare.

Listarile recente descrise in Ghid ilustreaza ca, in plus fata de atragerea unor finantari considerabile, beneficiile unei listari includ eficientizarea si dezvoltarea afacerii atat la nivel national, cat si international, prin implementarea proceselor de guvernanta corporativa solicitate de BVB in urma admiterii la tranzactionare. Investitorii si emitentii vizeaza beneficiile care vor putea fi generate ca urmare a unei posibile reclasificari in viitorul apropiat in categoria de piata emergenta, ceea ce ar atribui statutul de ”investment grade”.

Ghidul ofera companiilor romanesti o imagine de ansamblu asupra caracteristicilor principale privind listarea la BVB. Ghidul considera etapele listarii intr-un mod holistic, incepand cu decizia de listare si ajungand pana la cerintele de raportare post-listare.

„Listarea la bursa poate fi o calatorie importanta in dezvoltarea unei companii , dar aceasta calatorie catre o afacere matura trebuie bine pregatita. Ca etapa preliminara in vederea listarii la bursa, companiile ar trebui sa efectueze o autoevaluare a gradului de pregatire, incepand sa se administreze ca o companie listata chiar inainte de a trece prin procesul de oferta publica, prin punerea in aplicare a sistemelor de control intern si de raportare financiara si a structurii de guvernanta corporativa, pentru a evalua din timp posibilitatea de a satisface cerintele investitorilor si de reglementare”, a declarat Cezar Furtuna, Head of Audit and Assurance, KPMG in Romania.

Desi listarea ofera beneficii semnificative societatilor cu o pregatire pe masura, nu trebuie trecute cu vederea provocarile listarii, care includ o monitorizare mai atenta, formalitati suplimentare privind luarea deciziilor si diluarea controlului. Pentru a ajuta la intampinarea unor asemenea provocari, Ghidul acopera intrebarile cheie pe care ar trebui sa si le puna un antreprenor care ia in calcul listarea.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri