Cuvintele “criza” si “recesiune” au revenit saptamana aceasta in vocabularul bancherilor si investitorilor din toata lumea, iar efectele nu au intarziat sa apara in pietele de financiare, inclusiv la Bucuresti, unde bursa locala a dat semnale de slabiciune in ciuda stirilor pozitive ce vizau direct o parte din companiile romanesti.

Inversarea curbei de randament este principalul motiv pentru care analistii au devenit brusc pesimisti cu privire la evolutia economiei americane si, implicit, a economiei globale.

Ce inseamna mai exact acest lucru? Pe scurt, curba de randament reprezinta diferenta dintre dobanda la titlurile stat pe termen lung (cele cu maturitate de 10 ani) si titlurile de stat pe termen scurt (titluri cu maturitate de o luna, 3 luni, 1 an sau 2 ani). Daca de exemplu titlurile de stat la 10 ani ar avea o dobanda de 3%, iar cele cu maturitate de 3 luni ar avea o dobanda de 2%, curba de randament s-ar afla la nivelul de 1.

In mod normal, diferenta este una pozitiva, asta insemnand ca atunci cand cineva acorda un imprumut primeste in schimb mai multi bani (o dobanda mai mare) cu cat perioada de creditare este mai lunga. Este un lucru logic care se intampla constant: bancile, de exemplu, primesc dobanzi mai mari cand imprumuta statul pe termen lung, iar persoanele obisnuite primesc dobanzi mai mari la depozitele pe termen lung (cand practic “crediteaza” bancile).

Totusi, uneori curba de randament devine orizontala sau chiar negativa, coborand sub 0. Acest lucru are loc cand dobanzile pe termen scurt ajung sa fie mai mari decat cele pe termen lung.

Ce s-a intamplat de fapt in ultimele zile si cum se anticipeaza o recesiune cu ajutorul curbei de randament?

La finalul saptamanii trecute, curba de randament pentru titlurile de stat americane s-a inversat, adica dobanzile la titlurile pe termen lung au ajuns sa fie egale sau chiar mai mici decat dobanzile la titlurile pe termen scurt.

Inversarea curbei de randament (10 ani - 1 an) si recesiunile care au urmat
Startul recesiunii Inversare curba de randament? Data inversarii curbei de randament Dupa cat timp a urmat recesiunea
August 1957 Da Decembrie 1956 8 luni
Aprile 1960 Da Septembrie 1959 7 luni
Decembrie 1969 Da Decembrie 1967 24 luni
Noiembrie 1973 Da Martie 1973 8 luni
Ianuarie 1980 Da Septembrie 1978 16 luni
Iulie 1981 Da Septembrie 1980 10 luni
Iulie 1990 Da Februarie 1989 17 luni
Martie 2001 Da Aprilie 2000 11 luni
Decembrie 2007 Da Ianuarie 2006 23 luni

Sursa: Charlie Bilello / Pension Partners

Evolutiile economiilor sunt dificil de anticipat, iar economistii au in general un istoric foarte prost cand vine vorba de anticiparea momentelor cand urmeaza noi crize. In schimb, evolutia curbei de randament (diferenta de dobanda intre titlurile de stat americane la 10 ani si cele la 2 ani) a prezis constant recesiunile din ultimii 35 de ani.

In graficul de mai jos, se poate observa 3 inversari de curba a randamentului din 1985 pana in prezent. Fara nicio exceptie, o recesiune a urmat in urmatorii 1-2 ani. Aceasta statistica este de fapt elementul de baza care i-a speriat pe analisti si investitori in ultimele zile, si care a dus la scaderi pe bursa americana, dar si pe Bursa de Valori Bucuresti.

Trebuie totusi mentionat ca inversarea curbei de randament reprezinta mai degraba un avertisment pentru investitori, decat un semnal de alarma instant. De exemplu, curba de randament (10-2 ani) s-a inversat in luna mai 1998, a revenit, apoi a intrat in teritoriu puternic negativ in anul 2000. De cealalta perte, recesiunea americana a inceput oficial abia in anul 2001. Chiar si la ultima recesiune, curba de randament s-a inversat la finalul anului 2005, insa recesiunea a inceput abia doi ani mai tarziu.

Marti, 26 martie, a fost inregistrata inversarea curbei de randament si in cazul titlurilor de stat americane cu maturitati de 10 ani si maturitati de 3 luni (vezi graficul de mai jos).

Sursa: Charlie Bilello / Pension Partners

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri