FTSE Russell a mentinut Romania pe lista pietelor de frontiera, reprezentantii agentiei britanice mentionand in cel mai recent update ca recunosc eforturile Bursei de Valori Bucuresti (BVB) de a convinge noi companii sa se listeze. Piata de capital romaneasca sufera in continuare la capitolul lichiditate, valoarea tranzactiilor fiind in scadere cu 16,2% (y/y) in ultimele 12 luni, dupa ce pe BVB nu s-a mai inregistrat niciun nou IPO in acest interval de timp.

Agentia FTSE Russell anunta in luna septembrie a fiecarui an clasificarea pietelor de capital pe care le are in vedere, iar la finalul lunii martie britanicii realizeaza o actualizare intermediara cu privire la progresele facute de pietele aflate pe lista scurta in vederea promovarii la o alta categorie.

FTSE Russell recunoaste continuarea eforturilor BVB de a imbunatati nivelul lichiditatii. Romania ramane pe lista scurta ca piata de frontiera, statut ce urmeaza sa fie reanalizat in vederea unei posibile reclasificari ca piata emergenta secundara (“secondary emerging market”) in septembrie 2019”, mentioneaza oficialii agentiei.

Romania a intrat pe lista scurta a pietelor care ar putea sa fie promovate in categoria “emerging” in septembrie 2016.

Pentru fiecare criteriu de care tine cont, agentia acorda unul din cele trei calificative posibile: “not met” (“neindeplinit”), “restricted” (“restrictionat” – progrese sunt inca necesare) si “pass” (“indeplinit”).

In septembrie anul trecut, FTSE Russell a imbunatatit cu o treapta calificativul de lichiditate al BVB, de la “not met” la “restricted”, acesta fiind de altfel singurul care impiedica promovarea pietei romanesti.

Agentia britanica nu impune un nivel minim al lichiditatii zilnice pe care o piata ar trebui sa il inregistreze pentru a fi promovata, limitandu-se in a mentiona doar necesitatea “unei lichiditati suficiente la nivel de piata pentru a sustine investitii globale considerabile”.

Fara IPO-uri, lichiditatea BVB a cazut in ultimul an

Valoarea scazuta a tranzactiilor zilnice este principala problema pe care oficialii Bursei de la Bucuresti trebuie in continuare sa o rezolve.

BVB a inregistrat o lichiditate medie zilnica de 42,8 mil. lei (aproape 9 mil. euro) in intervalul aprilie 2017 – martie 2018, fata de o medie de 51,1 mil. lei in precedentele 12 luni (scadere de 16,2%). Cifrele includ atat deal-uri cat si valoarea ofertelor publice realizate pe bursa.

Scaderea a fost cauza in primul rand de disparitia IPO-urilor in ultimul an. Astfel, in perioada aprilie 2018 – martie 2019 pe BVB nu s-a inregistrat nicio tranzactie de acest fel, in vreme ce in precedentele 12 luni s-au listat trei noi companii: Digi Communications, ca urmare a unui IPO in valoare de 944 mil. lei, Sphera Group – IPO in valoare de 285 mil. lei si Purcari Wineries – IPO in valoare de 186 mil. lei.

Chiar si excluzand din calcule cele trei IPO-uri mentionate mai sus, lichiditatea BVB a scazut cu 5,7% (y/y) in ultimele 12 luni.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri