Declaratiile ministrului demis al Economiei, Niculae Badalau, cu privire la greva salariatilor Salrom arata o perspectiva eronata asupra situatiei si au potentialul de a creste tensiunea actuala dintre companie si angajati, considera reprezentantii Fondului Proprietatea (FP).

"Fondul Proprietatea isi exprima dezamagirea extrema fata de declaratiile recente ale ministrului Economiei, Niculae Badalau, cu privire la grevele actuale ale angajatilor organizate la mai multe unitati ale Companiei Nationale de Sare (Salrom), legate de decizia consiliului de administratie al companiei de a nu acorda vouchere de vacanta in anul 2019. Declaratiile arata o perspectiva eronata asupra situatiei si au potentialul de a creste tensiunea actuala dintre companie si angajati, in special avand in vedere ca incalca legislatia in vigoare privind guvernanta corporativa a intreprinderilor publice", se mentioneaza intr-un comunicat al FP, citat de Agerpres.

Conform FP, Ordonanta Guvernului nr. 109/2011 privind guvernanta corporativa a intreprinderilor publice (art. 4 alin. 1), interzice Ministerului Economiei sa intervina in administrarea si conducerea intreprinderilor publice. Ca atare, ministrul Economiei nu are dreptul sa solicite convocarea "urgenta" a Consiliului de Administratie al Salrom pentru a adopta masuri pe care domnia sa le aproba, intrucat aceasta nu constituie altceva decat interferenta statului in afacerile companiei si reprezinta o incalcare clara a independentei consiliului de administratie al Salrom, sustin reprezentantii FP.

"In primul rand, nu trebuie sa uitam ca intreprinderile de stat sunt detinute de catre toti romanii, astfel incat acestia au dreptul sa aiba acces la informatii corecte si veridice cu privire la chestiuni legate de aceste entitati. Suntem profund dezamagiti de orice declaratie publica care induce in eroare publicul si denatureaza realitatea, intrucat poate avea consecinte imprevizibile, care pot fi greu de controlat. In al doilea rand, suntem preocupati de fiecare data cand un reprezentant al statului incalca Legea guvernantei corporative, nerespectand principiile legale care sunt in vigoare pentru a garanta independenta companiilor de stat fata de imixtiunea politica. Vom continua sa prezentam orice abatere de la regulile de guvernanta corporativa si pledam pentru punerea lor in aplicare corespunzatoare, atat de catre intreprinderile de stat, cat si de reprezentantii statului, fiind siguri ca singura cale de urmat este abordarea deschisa a acestor incalcari", a declarat Johan Meyer (foto), CEO al Franklin Templeton Investments si Portfolio Manager al Fondului Proprietatea.

Nemultumirea angajatilor din salinele aflate in subordinea societatii Salrom si protestul organizat de acestia fata de neacordarea voucherelor de vacanta de catre angajator sunt complet justificate, pentru ca acordarea voucherelor de vacanta este prevazuta in bugetul pe anul 2019, a transmis, marti, ministrul demis al Economiei, Niculae Badalau, intr-un comunicat remis AGERPRES la inceputul saptamanii.

Acesta a solicitat, in contextul declansarii protestelor in cadrul salinelor din subordinea Societatii Nationale a Sarii, convocarea unei Sedinte Extraordinare a Consiliului de Administratie, potrivit Regulamentului de organizare si functionare al Consiliului de Administratie si implicit comunicarea de urgenta a solutiilor adoptate, in scopul rezolvarii situatiei create, se precizeaza in comunicatul remis de Ministerul Economiei.

Niculae Badalau a catalogat drept inoportuna decizia Consiliului de Administratie al Societatii Nationale a Sarii Salrom privind neacordarea voucherelor de vacanta catre angajati.

"Nemultumirea angajatilor salinelor din subordinea societatii Salrom si implicit protestul fata de neacordarea voucherelor de vacanta sunt complet justificate, pentru ca acestea sunt prevazute in bugetul pe anul 2019. In acest sens, gasesc inoportuna decizia Consiliului de Administratie care a hotarat prin vot 4 la 1 ca acestea sa nu se acorde. Orice incercare de dialog cu conducerea SNS pentru a debloca aceasta situatie s-a soldat cu un esec. Presedintele Consiliului de Administratie este singurul care a votat in favoarea acordarii voucherelor. Din pacate, ceilalti membri ai Consiliului de Administratie au dat vot negativ", a comentat ministrul Economiei.

Acesta a estimat ca exista riscul ca greva spontana declansata in cinci sucursale ale Salrom sa se extinda la alte unitati.

"In aceste conditii, avand in vedere greva spontana declansata la cinci sucursale din cadrul societatii, cu riscul extinderii si la celelalte sucursale, am solicitat membrilor Consiliului de Administratie luarea masurilor care se impun, in regim de maxima urgenta, astfel incat acestea sa conduca la stingerea conflictului si la preintampinarea unor cheltuieli suplimentare, generate de perturbarea activitatii societatii, raportat la contractele asumate. Solicit prin urmare, convocarea unei Sedinte Extraordinare a Consiliului de Administratie, potrivit Regulamentului de organizare si functionare al Consiliului de Administratie si implicit comunicarea de urgenta a solutiilor adoptate, in scopul rezolvarii situatiei create. Imi exprim totodata, pe aceasta cale, solidaritatea cu angajatii salinelor in greva, in speranta ca situatia se va rezolva in curand.", a afirmat Niculae Badalau, citat de Ministerul Economiei.

Sursa foto: Fondul Proprietatea

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri