La sfârșitul lui 2016, Donald Trump, până atunci un controversat om de afaceri și vedetă TV, uimea o întreagă lume câștigând alegerile prezidențiale din SUA. La patru ani distanță, republicanul Trump îl înfruntă pe democratul Joe Biden într-o cursă prezidențială desfășurată în plină pandemie COVID-19 și sub sceptrul unei economii pusă în genunchi de noul coronavirus.

Din patru în patru ani, americanii îşi aleg preşedintele şi vicepreşedintele. Anul acesta, aceștia vor decide numele noului președinte la data de 3 noiembrie. Sistemul prin care este ales preşedintele american este adesea considerat unul învechit, dar este folosit în continuare.

Mai exact, în SUA preşedintele nu este ales prin vot direct, ci printr-o procedură indirectă, bazată pe Colegiul Electoral, format din electori nominalizaţi de fiecare stat federal. Practic, americanii aleg electori, care, la rândul lor, aleg președintele.

Alegeri în SUA: Cum stau Trump și Biden în sondaje

Încă de acum câteva săptămâni Joe Biden avea un avans confortabil în fața lui Donald Trump atât în sondaje, cât și în estimările realizate de analiști politici și instituții media din SUA. Media realizată de site-ul 270towin.com, luând în calcul 9 surse (3 estimări realizate de institute de analiză politică, 2 bazate pe modele statistice, 3 realizate de instituții de presă și una realizată de o platforma de „prediction trading”), îi atribuie lui Biden 290 de electori, dintre care 183 în state cu diferențe considerate „sigure”, 29 în state pe care e probabil să le câștige și 78 în state care înclină mai degrabă către el decât către contracandidatul său.

Comparativ, Trump are doar 163 de electori estimați, dintre care 77 considerați siguri, 48 probabili și 38 potențiali. Alți 85 de electori sunt în state în care lupta este prea strânsă pentru a putea fi estimat un învingător potențial (toss-up states). Trebuie precizat că, în sistemul electoral din SUA, toate statele cu excepția Nebraska și Maine acordă întregul număr de electori candidatului cu cele mai multe voturi, indiferent care este diferența față de cel de-al doilea. Așa a fost posibil ca în 2016 Donald Trump să câștige votul electoral la 74 de electori diferență față de Hillary Clinton, deși a pierdut votul popular la aproape 3 milioane de voturi.

Câștigarea alegerilor presupune acumularea a 270 de electori din cei 538 existenți, în caz de egalitate președintele fiind ales de Camera Reprezentanților, cu câte un vot pentru fiecare stat. Prin urmare, dacă Joe Biden ajunge la nivelul estimat de analiști va câștiga fără probleme votul electoral, chiar dacă Donald Trump ar câștiga toate statele în care lupta este una strânsă.

În mod normal, o diferență atât de mare în sondaje și în estimări ar fi fost suficientă pentru a-i asigura liniștea celui aflat în față. Totuși, răsturnarea de situație realizată de Trump în 2016 îi bântuie și acum atât pe democrați, cât și pe analiștii și realizatorii de sondaje care au prezis, în unanimitate, o victorie lejeră pentru Hillary Clinton. Toată lumea gândește acum în termeni relativi, având ca punct de referință ceea ce s-a întâmplat la alegerile de acum patru ani.

Citiți și Trump vs Biden: cum a decurs ultima dezbatere dintre cei doi

”Este posibilă o răsturnare? Da, însă e din ce în ce mai puțin probabilă, pentru că situația este complet diferită acum. Donald Trump vine după 4 ani de mandat în care și-a erodat brandul de om din afara sistemului, venit să înlăture un establishment corupt și neinteresat de soarta omului de rând. Acum el face parte din sistem, chiar dacă încearcă să meargă din nou pe aceeași temă electorală”, spune Marius Pandele, analist în cadrul firmei de servicii financiare Prime Transaction.

Pandemia a aruncat în aer singurul argument pentru realegerea lui Trump: creșterea economiei americane

Cel mai important factor împotriva lui Trump este criza COVID. Virusul a ucis deopotrivă oameni și afaceri, iar reacția Casei Albe a fost una care i-a adus doar bile negre. SUA este pe primul loc în lume în topul îmbolnăvirilor și în cel al morților de COVID, economia a fost afectată puternic, iar măsurile de ajutor pentru americanii vulnerabili au fost mai mereu întârziate de luptele între Trump și democrații din Congres.

Citiți și Logica lui Trump: Dacă am testa la jumătate, am avea și cazuri la jumătate

În aceste condiții, șansele lui Donald Trump la un al doilea mandat sunt mici și depind, în mare măsură, la fel ca și acum patru ani, de apariția unui eveniment neașteptat.

Economia americană a intrat în recesiune în prima jumătate a acestui an. Analiștii Erste Group se așteaptă ca în 2020 Produsul Intern Brut al SUA să scadă cu 4,3%, urmând că în 2021 să fie înregistrată o revenire de 3,8%. Șomajul de anul acesta a fost estimat la 10,4%.

Ce se întâmplă cu piețele financiare după alegerile americane

Până la începutul lui 2020 situația economică a SUA era una complet diferită, economia fiind principalul subiect cu care Donald Trump spera să câștige un al doilea mandat, punctul forte al primului său mandat. Lucrurile s-au schimbat peste noapte, iar acum economia este unul dintre multele sale puncte slabe, alegătorii care l-au preferat în 2016 fiind printre cei mai afectați.

”Dacă în pragul alegerilor din 2016 Trump era considerat un pericol pentru bursă, iar investitorii și-ar fi dorit o victorie a lui Hillary Clinton, în cursul acestei campanii electorale s-a întâmplat același lucru, poate la o scară mai mică, în ceea ce-l privește pe Biden”, spune analistul Prime Transaction.

Politică fiscală propusă de Joe Biden, care conține între altele creșterea impozitului pe profit pentru firme de la 21% la 28% și eliminarea beneficiilor fiscale introduse de Trump, amenință, cel puțin pe termen scurt, profitabilitatea companiilor și implicit perspectivele lor bursiere. Este de așteptat ca Biden să inverseze și tendințele de dereglementare din mandatul lui Trump, mai ales în ceea ce privește protecția mediului, iar asta să pună probleme unora dintre emitenți.

”Pe de altă parte însă, încep să apară și argumentele în favoarea fostului vicepreședinte. Biden vine cu un plan de investiții publice masive, în principal în infrastructură, iar probabilitatea de a-l și implementa este mai mare decât în cazul lui Trump. Șansele mai mari de a beneficia și de o majoritate în Congres fac ca Biden să aibă un avantaj din acest punct de vedere”, consideră Marius Pandele.

”Dacă Biden câștigă alegerile și democrații vor avea control și în Camera Reprezentanților și în Senat, așteptările sunt ca Biden să treacă rapid un pachet de stimulare a economiei foarte ridicat, de ordinul trilioanelor de dolari. Acesta ar fi un semnal optimist pentru piețele financiare pe termen scurt”, spune Claudiu Cazacu, consulting strategist în cadrul XTB România.

În viziunea acestuia, un al doilea scenariu este acela în care Biden câștigă alegerile, dar Congresul SUA este dominat de republicani, care vor bloca o adoptare rapidă a unui pachet de stimulare a economiei. ”Asta ar însemna scăderi și vânzări pe burse după alegeri”, menționează Cazacu.

Coșmarul burselor și piețelor financiare: Biden câștigă, Trump contestă rezultatul alegerilor

Al treilea scenariu este ca Donald Trump să câștige alegerile și republicanii să controleze Congresul, situație în care ar fi aprobat un pachet de stimulare al economiei mai mic, dar s-ar păstra facilitățile fiscale introduse în mandatul actualului președinte american. ”Ar fi un scenariu pozitiv pentru burse, dar nu pe termen lung”, crede Claudiu Cazacu.

Coșmarul burselor și piețelor financiare ar fi un scrutin câștigat de Biden, dar contestat de Trump.

”Într-o asemenea situație nu ar mai exista sau ar fi amânat un pachet de stimulare a economiei SUA. Incertitudinea ar duce la o situație foarte grea pe piețele financiare, iar în câteva săptămâni după alegeri am vedea scăderi de două cifre pe burse”, spune Claudiu Cazacu.

Analistul XTB România îi dă șanse de doar 30% lui Trump pentru câștigarea unui nou mandat, anunțarea unui vaccin anti-COVID în ultimele zile ale alegerilor fiind poate singurul mod în care acesta mai poate înclina balanța voturilor în favoarea sa.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri