Ministerul Finanțelor (MF) revine pe piața de capital cu trei noi emisiuni de titluri de stat Fidelis pentru populație, în urma succesului ofertelor publice de vânzare derulate în 2020, prin care a atras 4,74 miliarde lei (aproape 1 miliard de euro). Noua ofertă de vânzare de titluri de stat din programul Fidelis se derulează la Bursa de Valori București (BVB) în perioada 1 – 19 martie, când pot fi subscrise titluri de stat în lei cu scadența de 1 si 3 ani, și respectiv în euro, cu scadență de 5 ani.

„Oferta lansată în luna martie de Ministerul Finanțelor se înscrie în obiectivul nostru de a dezvolta piața titlurilor de stat pentru populație prin oferte de economisire, chiar și după un an cu provocări așa cum a fost 2020, demonstrând că cererea pentru alternative avantajoase de plasare a economiilor oferite de Statul Român este în creștere", a declarat, într-un comunicat de presă, Alexandru Nazare, Ministrul Finanțelor.

Criteriu

Emisiune lei cu scadență în 2022

Emisiune lei cu scadență în 2024

Emisiune euro cu scadență în 2026

ISIN

ROOREDJL6FK8

ROL2HKIVYIW5

ROVJSKSV4CU2

Simbol

R2203A

R2403A

R2603AE

Scadență

24 martie 2022

24 martie 2024

24 martie 2026

Dobândă anuală

2,85%

3,10%

1,55%

Perioada de derulare

1 – 19 martie 2021

1 – 19 martie 2021

1 – 19 martie 2021

Valoare nominală/ titlu de stat

100 lei

100 lei

100 euro

Suma minimă subscrisă

5000 lei

5000 lei

1000 euro

„Oferta lansată în luna martie de Ministerul Finanțelor se înscrie în obiectivul nostru de a dezvolta piața titlurilor de stat

Cele trei noi emisiuni de titluri de stat sunt adresate exclusiv investitorilor persoane fizice, iar valoarea minimă a unei subscrieri la emisiunile în lei este de 5.000 de lei, în timp ce pentru emisiunea în euro valoarea minimă care poate fi subscrisă este de 1.000 de euro. Conform legislației în vigoare, dobânzile și câștigurile de capital realizate din deținerea și tranzacționarea titlurilor de stat emise de Statul Român prin Ministerul Finanțelor sunt venituri netaxabile.

Titlurile de stat sunt oferite în România exclusiv persoanelor fizice rezidente și nerezidente, cu excepția persoanelor care nu au împlinit vârsta de 18 ani până la data închiderii ofertei inclusiv. Sindicatul de intermediere al ofertei este format din: BT Capital Partners (Lead Manager) & Banca Transilvania, BCR, BRD. De asemenea, subscrierile se pot efectua în cadrul ofertei si prin intermediul Participanților Eligibili, care reprezintă orice intermediar autorizat de ASF (altul decât BTCP, BCR și BRD), care este societate de investiții financiare sau instituție de credit acceptată ca participant la sistemul de tranzacționare al Bursei de Valori București și care a semnat angajamentul privind respectarea condițiilor de derulare a ofertei și a prevederilor prospectului de emisiune și a transmis angajamentul către Lead Manager.

Alocarea titlurilor de stat subscrise în cadrul ofertei se va efectua la data alocării (19 martie 2021), iar numărul final de titluri de stat oferite va fi stabilit de către emitent cu consultarea sindicatului de intermediere. Ordinele aferente subscrierilor alocate investitorilor pe baza subscrierilor validate de membrii sindicatului de intermediere/Participanții Eligibili vor fi înregistrate în sistemul de tranzacționare al BVB dedicat ofertelor publice (titluri de stat). Alocarea titlurilor de stat efectuată de sindicatul de intermediere împreună cu emitentul este obligatorie şi este angajantă pentru investitori.

Prima zi de tranzacționare este preconizată să fie 25 martie 2021.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri