Prin vânzarea a jumătate din pachetul SN Nuclearelectrica în luna iunie a acestui an, EVERGENT Investments a încasat dividendele pe întreaga poziție și a realizat un profit substanțial de 8,6 milioane lei

EVERGENT Investments publică precizări privind deciziile de investiții în acord cu politica de investiții.

EVERGENT Investments este un investitor instituțional pe termen lung care și-a construit și își administrează portofoliile de investiții printr-o alocare dinamică, având o înțelegere aprofundată a mecanismelor pieței de capital. A generat alfa pur cu 1,77% mai mare decât media fondurilor de acțiuni din Romania și cea mai mare capitalizare în perioada 2018 – 2021.

Oportunitățile pieței sunt studiate permanent, iar deciziile de investiții sunt fundamentate pe o analiză aprofundată și o comparație atentă a perspectivelor de creștere pentru diverse proiecte, din mai multe sectoare de activitate. Deciziile de investire ori dezinvestire urmăresc obținerea celui mai bun raport randament/risc pe termen scurt, mediu și lung.

Pentru înțelegerea procesului riguros de decizie al EVERGENT, se exemplifică cu programul și analiza pe acțiunile SNN.

Studiu de caz SNN: cum obținem un bun raport randament/risc

Achizițiile EVERGENT Investments de acțiuni SNN s-au efectuat în octombrie 2020 și ianuarie 2021. Prețul mediu de achiziție în octombrie 2020 a fost de 16,8 lei, în condițiile în care evaluarea proprie a companiei prin metoda discounted cash-flow pe o perioadă de 11 ani indică un Target Price de 25 lei cu upside 49%. Perioada de prognoză a fost extinsă la 11 ani pentru a include oprirea producției reactorului 1 pentru 2 ani: 2027-2028, CAPEX-ul aferent retehnologizării Unității 1 și construcției reactoarelor U3 și U4.

În ianuarie 2021 odată cu construcția programul investițional, s-a decis creșterea poziției de SNN. Achiziția a fost efectuată la prețul mediu față de 19,9 lei (upside de 26% până la target price estimat de analiști). Au fost luate în considerare perspectivele foarte bune de apreciere a prețului datorită indicatorilor fundamentali superiori și contextului avantajos pentru producătorii de energie. Estimarea s-a fundamentat și pe includerea previzionată în indicele FTSE Russel, poziția foarte bună de cash și perspectivele de închidere a anului 2020 cu un profit superior celui din 2019, confirmate de conducerea Nuclearelectrica.

În iunie 2021, vânzarea a jumătate din pachetul deținut a fost realizată după ex-date, prin urmare s-au încasat dividendele pe întreaga poziție. De asemenea, a fost marcat un profit substanțial de 8,6 milioane lei, pentru că vânzarea s-a realizat la un preț mediu de 27,62 lei, cu 10,5% peste target price-ul estimat și cu 55% peste prețul mediu de achiziție. EVERGENT Investments a încasat dividende în suma de 2,64 milioane lei aferente anului 2020.

La data vânzării, Erste Research estima un TP=20,6 lei, WOOD estima un TP=24,4 lei și BRD un TP=24 lei, în timp ce EVERGENT a vândut cu prețul de 27,62 lei peste estimările acestor reputate case de brokeraj din Romania.

Întreaga poziție de SNN a generat un randament excepțional - XIRR 108%.

În decizia de vânzare s-a ținut cont de coordonatele de mai sus și de o serie de aspecte fundamentale, cum ar fi: scăderea producției ca urmare a închiderii Unității 2 timp de 37 zile în perioada mai-iunie, creșterea costului uraniului pe piețele internaționale, influența redusă a creșterii prețului energiei electrice pe piață PZU în profitul SNN, în condițiile în care compania vinde cca 20% din energia electrică pe aceasta piață, realizarea a doar 9% din programul investițional 2021 al Nuclearelectrica.

Creșterea prețului SNN după ex-date însoțită însă de o volatilitate mare s-a datorat așteptărilor investitorilor privind majorarea profitabilității SNN că urmare a creșterii puternice a prețurilor energiei electrice pe piața PZU.

Însă, structura vânzărilor în T2 2021 a rămas similară cu cea din T1 2021, conform indicațiilor managementului: 83% - contracte bilaterale și 17% - PZU. Având în vedere că prețurile pe piața contractelor bilaterale au crescut mult mai puțin decât prețurile de pe piața PZU, impactul creșterii prețurilor pe această piață asupra profitului la S1 2021 a fost sub așteptările investitorilor, așa cum estimase EVERGENT.

Oprirea reactorului 2 a avut că efecte scăderea cantității de energie electrică vândută și creșterea cheltuielilor cu achiziția energiei electrice pentru a onora contractele aflate în desfășurare. Costurile au crescut de aproape 12 ori, de la 8,35 milioane lei în T2 2020 la 99,28 milioane lei în T2 2021, acoperind cca 73% din creșterea veniturilor din vânzarea energiei electrice.

Pentru această energie achiziționată pe scadențe mai scurte decât cele din contractele obișnuite de vânzare ale companiei, prețul plătit a fost mai mare decât cel primit la revânzarea ei. Un alt impact al opririi Unității 2 a fost reprezentat de creșterea cu 21,12 milioane lei a cheltuielilor cu reparațiile.

În aceste condiții, în T2 2021, profitul net al SNN a scăzut cu 35% față de cel realizat în T1 2021.

Riscurile estimate au luat în considerare apariția unor noi întreruperi neplanificate a U1 și U2, care ar putea genera creșterea cheltuielilor cu energia electrică achiziționată necesară pentru acoperirea obligațiilor contractuale și o posibilă întârziere a programului de investiții, corelat cu creșterea costului uraniului pe piețele internaționale.

În concluzie, raportul randament/risc identificat în mod obiectiv în baza analizelor fundamentale și tehnice au condus EVERGENT Investments către decizia de vânzare a jumătate din pachet, emitentul SNN ramânând în continare în portofoliul și analiza companiei. Nu în ultimul rand, numerarul obținut din tranzacție a fost alocat în diverse instrumente financiare în conformitate cu programele investitionale în curs și politica de risc, inclusiv de lichiditate.

Evoluția prețului SNN și momentele de cumpărare și vânzare

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri