Bursa de Valori Bucuresti (BVB) intentioneaza sa actioneze ca market maker pe piata spot si piata instrumentelor derivate si sa introduca in sistem conturi globale si fonduri cu activ suport pe indici (Exchange Traded Fund - ETS), a declarat, citat de NewsIn, Stere Farmache, directorul general al BVB.

Un "market maker" este o firma care este dispusa sa cumpere sau sa vanda anumite actiuni in mod regulat si continuu, la cotatia de pe bursa.

"Un market maker este necesar pentru stabilitatea pietei. In anumite momente, atunci cand apar evenimente care pot influenta pozitiv sau negativ evolutia actiunilor, intervine market maker-ul care preia riscurile de pret, pentru ca are stabilitatea financira necesara si asigura o evolutie lina a cursului, evitand oscilatiile mari de pret", potrivit lui Adrian Simionescu, director general la Finans Securities.

Conturile globale (nominee) sunt conturi de instrumente financiare deschise de un participant la piata in care sunt inregistrate instrumentele financiare aflate in proprietatea clientilor al caror mandatar este participantul respectiv.

ETS (Exchange Traded Fund) este un fond cu activ suport pe un indice, care poate fi listat la bursa si tranzactionat intra-day (o cumparare si o vanzare in aceeasi zi).

Bursa va lansa si derivative pe valute (euro si dolar american), precum si pe actiunile SIF, Banca Transilvania, Petrom si Transelectrica.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Piete de capital »Citeste si
Scor final in meciul verii dintre bursa si banci: 8-2