Scaderile prelungite de la Bursa de Valori Bucuresti (BVB) pe o lichiditate in scadere din ultima perioada ar putea indica o iesire treptata a investitorilor din piata, iar motivele nu mai tin de fundamentele companiilor, ci doar de sentimente.
Marcel Murgoci, director de operatiuni la Estinvest, ne-a declarat ca vanzarea doar pe analize subiectiviste se intampla de ceva timp, iar piata nu poate cunoaste cresteri cat timp vor exista investitori care vand pe teama si frica de scaderi si urmaresc doar evolutiile si rezultatele financiare ale companiilor de pe pietele internationale.

Cristian Negoita, broker la Confident Invest, spune ca nu se asteapta ca piata sa treaca printr-un rebound semnificativ, indicii urmand sa oscileze in jurul acestor valori, daca nu vor aparea anumite stiri care sa miste piata.

BRD si SNP au adus indicele BET la un nou minim al ultimilor trei ani


Titlurile Bancii BRD si cele ale Petrom (SNP) au inregistrat cele mai mari scaderi dintre blue-chips-uri de 2,38%, la o cotatie finala de 16,4 lei/actiune, respectiv 3,15%, la 0,431 lei/unitate.

“Investitorii au inceput sa nu mai tina cont de rezultate si de analiza fundamentala si vand pentru a iesi din piata de capital, lucru ce s-a observat si in sedinta de ieri, pe simbolurile BRD si SNP”, a declarat, pentru Wall Street, Cristian Negoita, broker la Confident Invest.

Pe simbolul BRD s-au tranzactionat circa 150.000 actiuni, pe un volum de 2,44 milioane lei, in schimb pe SNP scaderea actiunilor s-a facut pe o lichiditatea extrem de scazuta, de sub 400.000 de lei.

BRD si SNP au impins indicele BET, al celor mai lichide zece companii, la o valoare mai scazuta cu 1,88% fata de valoarea din sedinta precedenta si indicele BET-XT la o pierdere de 1,41%. Indicele compozit al pietei, BET-C, a coborat cu 1,92%, in timp ce indicele companiilor energetice, BET-NG, a pierdut 1,93%.

Titlurile Banca Transilvania (TLV) s-au depreciat cu 1,35%, la preţul de 0,293 lei, fiind lider in privinta volumului de actiuni tranzactionate, de 4,22 milioane de actiuni, urmata de Rompetrol Rafinare (RRC) cu 3,87 milioane de actiuni rulate. Actiunile RRC au pierdut 1,57%, pana la valoarea de 0,05 lei/unitate.

Lichiditatea totala s-a mentinut la cele mai scazute nivele din acest an, in sedinta de ieri tranzactiile de pe piata reglementata au atras doar 15,1 milioane lei (4,2 milioane euro), in timp ce valoarea schimburilor de pe segmentul Rasdaq nu a depasit 2 milioane de lei.

Preturile scazute ale SIF-urilor au mai atras cativa investitori

Indicele care urmareste evolutia celor cinci societati de investitii financiare, BET-FI, a inchis intr-o usoara crestere de 0,13%, desi intraday ajunsese la valori de -2%.

Aprecierea de pe finalul sedintei a fost sustinuta de tranzactiile cu SIF5 - Oltenia si SIF2 – Moldova, care au crescut usor. SIF5 a atras cea mai mare valoarea din piata, de 3,84 milioane lei (1,1 milioane euro), fiind urmata de SIF2 cu 1,64 milioane lei si SIF1- Banat Crisana cu 1,27 milioane lei.


“Variatile de ieri de pe SIF-uri au fost nesemnificative, tinand cont de volumele inregistrate. Nu exista o explicatie concreta, iar stiri in piata nu au fost. Probabil ca SIF-urile au pierdut cel mai mult decat restul pietei si investitorii au mai cumparat putin”, afirma brokerul de la Confident Invest.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri