Criza financiara internationala a avut efecte negative asupra tuturor indicilor burselor internationale, in prezent scaderile din maxime, care au fost atinse la mijlocul anului trecut, sunt cuprinse intre 20,35% - indicele pietei din Londra, FTSE 100, si 56,75%, indicele PFTS din Ucraina.
In urma unui clasament realizat de catre Intercapital Invest in care sunt prezenti 37 de indicii din SUA, marea Britania, Franta, Austria, Germania, Cehia, Croatia, Polonia, Ungaria, Lituania, Letonia, Estonia, Spania, Ucraina Bulgaria si Romania, reiese ca in fucntie de deprecierile din maxime inregistrate de indicii BVB sunt printre cele mai mari.

Astfel in acest top, indicele BET ocupa locul patru, in timp ce BET-C se pozitioneaza pe locul 7. Indicii BET si BET-C se afla destul de sus, insa, intr-un top dupa marimea idnicatorului P/E calculat in zona maximelor istorice. Astfel, in iulie 2007, cand indicii Bursei de la Bucuresti au avut cele mai ridicate valori de pana acum, PER-ul indicelui BET era de 27,61, iar pentru BET-C de 22,57.

Indicatorii P/E calculati la nivelele maxime pentru indici similari (care sa urmareasca evolutia blue chip-urilor) mai mari decat cel al indicelui BET avem in cazul Sofix Index – 52,55, PFTS Index Ucraina – 34,50, OMX Tallinn Index Estonia – 34,18, Crobex Index Croatia – 29,20 si Slovenian Blue Chip Index – 29,14, toti aratand evolutia unor piete emergente, scrie Andreea Ciobanu, Head of Research la Intercapital, in Puls Capital.

Companiile incluse in BET, locul 11 din punct de vedere al atractivitatii


Exceptand indicele din Croatia care s-a depreciat cu 35%, toti ceilalti indicii, care inregistrau valori P/E mai mari decat cel consemnat de BET, afiseaza scaderi de peste 40% de la nivelele maxime, Bulgaria si Ucraina fiind fruntase din acest punct de vedere, cu 73,09%, respectiv 56,38%.

In prezent, PER-ul pentru indicii pietei autohtone sunt de 10,43 pentru BET si respectiv 14,64 pentru BET-C. Aceste valori claseaza companiile din BET din punct de vedere al atractivitatii (strict raportat la P/E) pe locul 11 in randul indicilor luati in calcul de Intercapital si pe locul 5 in randul indicilor reprezentati tarilor emergente – dupa Ungaria, Letonia, Polonia si Estonia. Trei tari din acestea s-au confruntat/se confrunta cu probleme importante de ordin macroeconomic.

“Contextul macroeconomic dintr-o tara este primul element analizat de un investitor institutional inainte de a lua decizia de a investi pe o anumita piata, acesta fiind privit la randul lui in cadrul contextului international”, explica Ciobanu.

Bineinteles ca deprecierile mai pronuntate inregistrate de indicii BVB nu pot fi explicate doar prin nivelul indicatorului P/E, continua analistul Intercapital, acest lucru aratand si de ce piata de capital autohtona nu poate fi clasificata, de exemplu, exact pe aceleasi locuri in topul deprecierilor burselor si in topul celor mai scumpe piete in zona maximelor atinse anul trecut. Aceste clamente arata de fapt si gradul de suprainclazire al BVB la jumatatea anului trecut, element catalizator al scaderilor.

Capitalizarea si numarul emitentilor de la BVB, un factor determinant al pierderilor din maxime

Alti factori care au determinat o depreciere mai puternica a Bursei de la Bucuresti in comparatie cu alte piete de capital emergente sau dezvoltate sunt si dimensiunea pietei reglementate, in ceea ce priveste capitalizarea si numarul de emitenti listati, valoarea medie zilnica a tranzactiilor si, nu in ultimul rand, contextul macroeconomic analizat atat de sine statator, cat si in cadrul contextului international si contextul international in general (tensiunile actuale au dus, de exemplu, la scaderea apetitului pentru risc al investitorilor institutionali nerezidenti).

Acesti factori analizati in detaliu pot explica si motivul pentru care piata de capital autohtona nu pare sa reintre acum pe un trend de crestere in conditiile in care nivelul preturilor actiunilor listate este foarte atractiv mai ales analizat in comparatie cu alte companii listate pe pietele de capital externe, conchide Andreea Ciobanu.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri