Specialistii Raiffeisen Capital&Investment recomanda cumpararea actiunilor Transelectrica, in urma revizuirii estimarilor. Pretul tinta stabilit este de 27,7 lei/actiune, nivel ce indica un potential de crestere de 34% fata de pretul de inchidere din data de 23 septembrie si care justifica recomandarea.
“Din metoda comparatiilor de piata folosita in evaluare, rezulta un discount de 40% - 46% fata de companiile comparabile din Europa. Desi discountul este partial justificat prin actionariatul majoritar de stat si riscul de reglementare, totusi acesta sustine parerea noastra ca Transelectrica este subevaluata”, se arata in raportul remis de companie.

Rezultatele financiare ale companiei Transelectrica pe primele sase luni ale anului 2008 arata venituri din transport cu 7% mai mari decat cele estimate datorita cresterii cantitatilor de energie transportata. Costurile cu salariile si consumul tehnologic depasesc estimarile RCI pe cand costurile cu congestiile arata o scadere impresionanta. Astfel, profitul inainte de deducerea amortizarii, dobanzilor si impozitului pe profit (EBITDA) este cu 25% mai mare decat cel estimat.

“Credem ca Transelectrica va avea o evolutie buna in semestrul II al anului 2008. Estimam ca volumul de electricitate va depasi semnificativ nivelul anului trecut, ducand la o crestere importanta a EBITDA”, spus specialistii RCI.

Totusi, trebuie sa se tina cont ca veniturile Transelectrica sunt reglementate prin metodologia de tarifare de tip venit plafon (revenue-cap), care este menita sa liniarizeze veniturile in cadrul perioadei de reglementare de cinci ani. “Astfel ca ne asteptam la o ajustare negativa a tarifelor pe anul 2009, care sa compenseze cresterea veniturilor din transport din acest an peste venitul reglementat stabilit pentru 2008. In plus, veniturile din alocarea capacitatii de interconexiune, care se obtin folosind Sistemul Energetic National (SEN), sunt asimilate veniturilor din transport si ajusteaza si ele venitul reglementat”.

Analistii RCI cred ca acestea vor depasi in 2008 estimarile companiei si cele ale autoritatii de reglementare si cresterea lor ar putea avea un impact negativ asupra venitului reglementat din 2009.

“Fata de estimarile anterioare, am redus rata de crestere medie a veniturilor din transport pe perioada 2007-17 la 4.5%, fata de 5.2% anterior. Am crescut cheltuielile cu salariile pe baza rezultatelor din prima jumatate a anului si estimam o scadere mai putin rapida a personalului pe anii urmatori. Pe perioada 2008-17 estimam profituri cu 5% mai mici fata de cele estimate anterior. Am revizuit si planul de investitii pe perioada viitoare tinand cont de investitiile necesare pentru conectarea la SEN a noilor ferme eoliene ce urmeaza a fi construite”, se mai arata in raportul de evaluare.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri