Investitorii straini au plasat in octombrie circa 110,45 milioane lei (29,46 milioane euro), de aproape patru ori mai putin decat romanii, si au vandut de 193,81 milioane lei (51,7 milioane euro).

Soldul cumparari - vanzari in cazul investitorilor nerezidenti a fost negativ luna trecuta si s-a cifrat la 83,36 milioane lei (22,24 milioane euro), in crestere puternica fata de septembrie cand diferenta dintre achizitii si vanzari era de minus 4,89 milioane lei (1,35 milioane euro).

”In luna octombrie majoritatea pietelor de capital din lume au consemnat scaderi destul de mari, volatilitatea si incertitudinea fiind coordonatele acestei perioade”, a explicat Nicu Grigoras (foto), broker la Intercapital Invest.

In aceasta perioada indicele BET-FI a inregistrat cea mai severa corectie de la lansare, de peste 56%, iar BET consemneaza a doua cadere ca dimensiune dupa cea din luna august 1998.

“Aceste corectii majore ale pietei autohtone se datoreaza in mare masura exiturilor investitorilor straini. Motivul principal al acestor exituri a fost instabilitatea la nivel global. Falimentele rasunatoare de la inceputul lunii octombrie au indus tuturor pietelor un sentiment puternic negativ care s-a propagat rapid si pe piata autohtona. Acest pesimism generalizat a dus la scaderea apetitului pentru risc a multor investitori care in aceasta perioada au fost foarte tentati sa vanda actiuni. Un alt motiv al acestor exituri poate fi si tendinta de retragere a investitorilor din economiile emergente considerate ca avand un risc investitional mult mai ridicat. Aceasta tendinta a fost vizibila in majoritatea tarilor emergente si in special in cele din zona”, a declarat Grigoras, pentru Wall-Street.

Romanii au cumparat cu 76% mai mult decat au vandut

Investitorii autohtoni au plasat pe Bursa peste 76 milioane lei in octombrie, de aproape patru ori mai mult decat in luna precedenta, in contextul in care indicii Bursei au consemnat scaderi record luna trecuta, de peste 30%.

Citeste si:

Astfel, investitorii romani au cumparat in octombrie de 405,03 milioane lei (108,05 milioane euro) si au vandut de circa 328,91 milioane lei (87,74 milioane euro).

Soldul cumparari - vanzari a sporit puternic, la 76,13 milioane lei (20,31 milioane euro), in crestere de aproape patru ori fata de luna septembrie, cand balanta a inclinat tot spre cumparari, dar cu un ecart de numai 19,79 milioane lei (5,47 milioane euro).

Grigoras pune acest sold pozitiv al investitorilor romani pe seama atractivitatii preturilor foarte scazute.

“Indicatorii de evaluare foarte scazuti si situatia macroeconomica interna destul de pozitiva pana in acest moment sunt elemente care pot influenta investitorii romani, investitori care au fost probabil tentati sa analizeze emitentii listati mai mult privind conditiile economice interne. O parte din investitorii autohtoni au neglijat in aceasta perioada contextul economic global in care ne aflam si potentialele efecte negative care pot fi induse de criza economica globala economiei romanesti”, a explicat brokerul.

Acesta crede ca efectele negative au inceput deja sa fie destul de vizibile si in Romania si cred ca o abordare a pietei de capital autohtone fara sa tinem cont de contextul international nu este una corecta. “Astfel investitorii care s-au uitat mai mult la atractivitatea preturilor sau la indicatorii macroeconomici care inca nu sunt foarte afectati de criza au fost investitorii care au cumparat in aceasta perioada”, a conchis Grigoras.

Rezidentii au cumparat in primele zece luni ale anului valori mobiliare de pe BVB de 4,55 miliarde lei (1,24 miliarde euro) si au vandut de 4,35 miliarde lei (1,19 miliarde euro), realizandu-se astfel un sold pozitiv de circa 198,83 milioane lei (53,12 milioane euro).

In schimb, strainii au vandut pe Bursa de la inceputul anului de circa 1,97 miliarde lei (538,66 milioane euro), fata de nivelul achizitiilor, de 1,81 miliarde lei (495,96 milioane euro). Soldul cumparari-vanzari ramane negativ, de 161,19 milioane lei (42,7 milioane euro).