Actiunile europene s-au scumpit luni, dupa ce decizia oficialilor de la Washington de a salva Citigroup si masurile guvernului britanic de sustinere a economiei au contribuit la cresterea optimismului investitorilor, apreciind actiunile bancare si scumpind marfurile, relateaza Reuters.

Indicele paneuropean FTSEurofirst 300 al principalelor titluri europene a inchis sedinta de tranzactionare in urcare cu 8,6%, la 826,69 puncte. Saptamana trecuta, indicele coborase cu 11,5%, la un minim al ultimilor cinci ani si jumatate.

Indicele coborase cu aproape 45% in decursul anului, ca urmare a crizei din sectorul financiar si a perspectivelor legate de o recesiune mondiala profunda.

"Salvarea Citigroup, care a starnit multe incertitudini saptamana trecuta, da acum sperante ca Barack Obama poate strange echipa adecvata sa abordeze turbulentele economice, iar asteptarile legate de un pachet de sustinere in Marea Britanie ajuta pietele sa isi revina", a spus strategul Henk Potts de la Barclays Stockbrokers, conform NewsIn.

"Pe termen scurt, cotatiile de pe pietele de capital ar putea sa isi mentina volatilitatea. Realitatea este ca asistam la o temperare a cresterii economice, corelata cu presiuni accentuate pe profitabilitatile companiilor", a adaugat analistul citat.

Actiunile companiilor miniere, precum BHP Billiton, Anglo American Vedanta Resources, Lonmin, Kazakhmys, Xstrata, Antofagasta si Rio Tinto, au inregistrat scumpiri cuprinse intre 13% si 28%.

Majorarea cu 7,7% a pretului petrolului a contribuit la scumpirea titlurilor companiilor energetice. Astfel, actiunile Royal Dutch Shell, cele ale BG Group si cele ale Tullow Oil au avut aprecieri intre 7,4% si 13,5%.

Cat priveste evolutia de pe marile piete europene, indicele FTSE 100 al pietei britanice de capital, Dax al bursei germane de la Frankfurt si indicele CAC-40 al pietei pariziene de capital au inchis in urcari, cuprinse intre 9,8% si 10,5%.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri