Conducerea Automobile Craiova a aprobat in 14 ianuarie majorarea capitalului social al uzinei Ford Romania cu 250 milioane euro (echivalentul a 1,05 miliarde lei), prin cooptarea unui nou actionar, adica Ford Capital B.V., caruia i s-a dat dreptul de a subscrie integral cele 60,15 milioane de titluri, ca parte a obligatiilor de investitii asumate de producatorul de automobile din Statele Unite in baza contractului de privatizare.

In urma majorarii de capital, Ford Capital B.V. va detine 97,57% din actiunile uzinei de automobile din Craiova, iar Automobile Craiova va mai detine 2,43% din actiunile Ford Romania. In acest fel, SIF Oltenia, care detinea 22,56% din capitalul Automobile Craiova isi vede semnificativ diluata participatia la Ford Romania, pana la numai 0,55%, anunta NewsIn.

Conducerea Automobile Craiova precizeaza ca de abia a fost informata cu privire la procesul initiat de SIF Oltenia impotriva Ford Romania si AVAS, pentru opozabilitate. Tribunalul Dolj a stabilit primul termen de judecata in 26 martie.

Anul trecut, Florian Buzatu, director al SIF Oltenia, declarase ca societatea de investitii negociaza cu trei fonduri de investitii straine pentru vanzarea pachetului de actiuni detinut la Automobile Craiova (AUCS), pentru care vrea sa obtina peste 20 milioane de euro.

Actionarul majoritar al Automobile Craiova este producatorului american de automobile Ford Motor Company, care a cumparat de la statul roman pachetul de 72,4% din actiuni, pentru 57 milioane euro, tranzactie finalizata pe 21 martie 2008. SIF Oltenia (SIF5) detine 22,56% din capitalul Automobile Craiova.

Titlurile Automobile Craiova se tranzactioneaza la categoria de baza a pietei Rasdaq, la sectiunea XMBS, sub simbolul AUCS. Compania are o capitalizare de 322,05 milioane lei (75,24 milioane euro), conform ultimei cotatii de 16,50 lei, stabilita la inchiderea sedintei bursiere de joi.