Conducerea bursei sibiene a lansat un program pilot pentru de prelungire a programului de tranzactionare, care va fi implementat cu acordul majoritatii intermediarilor activi pe piata Sibex, in perioada 23 martie - 20 iunie.
"Consiliul de administratie al Sibex a aprobat prelungirea programului de tranzactionare pana la ora 23, dar vrem sa consultam mai intai piata, pentru ca intermediarii trebuie sa vada daca au oameni care sa lucreze pana noaptea", a declarat Teodor Ancuta, presedintele Sibex (foto), citat de NewsIn.

"Noi vrem sa obtinem o reactie din partea a cel putin jumatate din intermediarii care opereaza pe Sibex, dupa solicitarea facuta de Estinvest in sensul prelungirii programului. Incercam, astfel, sa mai crestem lichiditatea, in contextul in care oricum piata romaneasca este mult infuentata de cea din Statele Unite", a adaugat el.

Decizia vine dupa ce Bursa din Sibiu a constatat ca 43% din volumul tranzactionat este realizat in intervalele orare 9:45 - 11:00 si 16:00 - 17:15.

Piata de la Sibex devine in general mai animata dupa ora 15:30, moment in care sunt publicate datele privind principalii indicatori economici din economia SUA, si in special dupa ora 16:30, cand se deschide sesiunea de tranzactionare pe bursa din New York.

"Avand in vedere faptul ca bursele americane sunt urmarite de catre cea mai mare parte a investitorilor autohtoni iar influenta lor asupra pietei locale de capital este tot mai mare, consideram ca ar fi oportun ca investitorii locali sa poata tranzactiona derivatele Sibex pe toata durata sesiunii de tranzactionare de la NYSE", potrivit unui comunicat al Sibex.

Bursa propune un program de tranzactionare in doua faze: de la 18:00 la 23:00, in prima faza, cu o sesiune de predeschidere de la 17:30 la 18:00, iar in a doua faza, care va urma in ziua urmatoare, programul va fi de la 9:45 la 17:00. Practic, sesiunea de tranzactionare incepe in ziua 1, la ora 18:00 si se termina in ziua 2, la ora 17:00.

Conducerea Bursei a stabilit ca va considera oportuna aceasta modificare daca, in cele 3 luni de desfasurare a programului pilot, lichiditatea in intervalul 18:00 - 23:00 va fi de minimum 2.000 de contracte.

"Neindeplinirea acestui barem de 2.000 contracte tranzactionate in intervalul de timp suplimentar alocat va conduce automat la revenirea dupa 20 iunie la programul obisnuit de tranzactionare", mai precizeaza comunicatul Sibex.