Adunarile Generale ale Actionarilor (AGA) ale celor cinci societati de investitii financiare (SIF) au fost amanate pentru ziua de maine, deoarece numarul actionarii prezenti cu drept de vot a fost sub limita minima de cvorum de 50% plus unu.
In cadrul AGA al SIF Banat-Crisana (SIF1) au fost prezenti circa 27% dintre actionarii cu drepturi de voturi, astfel noul consiliul de administratie care sa conduca societatea pentru inca patru ani nu a fost ales.

Locurile in consiliul de administratie al SIF Banat-Crisana sunt ravnite de mai multi oameni de afaceri importanti, printre care se afla Horia Ciorcila - presedintele Bancii Transilvania, Alexandru Parvulescu - presedintele Romenergo, Octavian Radu - proprietarul grupului de firme RTC si Doru Lionachescu - director al bancii de investitii Capital Partners.

Pe de alta parte, seful SIF1, Ioan Cuzman, impreuna cu actualii membri in consiliul de administratie, incearca sa-si pastreze functiile detinute. Astfel, actualii membri: Ioan Cuzman, Emil Cazan, Ion Stancu, Zoltan Hosszu si Belean Pavel doresc sa mai obtina un mandat de inca patru ani, informeaza NewsIn.

In cazul SIF Moldova (SIF2) au prezenti 28,7% dintre actionarii cu drepturi de vot, pe lista convocarii aflandu-se alegerea a sapte administratori din cei 13 candidati inscrisi.

Pentru sefia SIF Moldova se lupta actualul presedinte director general Costel Ceocea, precum si patru administratori din actuala echipa de conducere: Matei Alexandru, Liviu Claudiu Doros, Sorin Mihail Turtoescu si Dumitru Bontas.

Pe langa acestia, mai candideaza Morosan Iosefina, Andrei Elena, Bogdan Eugen, Andreica Marin, Nastase Monica, Nicu Tapalaga, Aurel Saramet si Emilian Badica.

Nici SIF Transilvania (SIF3) nu a reusit sa intruneasca cvorumul necesar, urmand ca Adunarea Generala a Actionarilor sa se reia maine.

"Din pacate s-au adunat doar 33,63% din totalul drepturilor de vot, in conditiile in care ar fi trebuit sa fie 50% + 1", a spus Mihai Fercala, presedintele SIF3.

Cu aceleasi probleme s-a confruntat si SIF Muntenia (SIF4), a carei adunarii nu a reusit sa stranga decat 11% din drepturile de vot pentru alegerea noii conducerii si a Consiliului Reprezentatilor Actionarilor (CRA).

"Nu avea cum sa se intruneasca cvorumul de la prima convocare. Cred ca 50% din drepturile de vot nu se vor aduna mult timp de acum inainte", a spus Pavel Petre Szel, presedintele SIF4.

El a adaugat ca pentru maine mizeaza pe circa 9% de voturi prin corespondenta si se asteapta ca 1-2% dintre actionarii cu drepturi de vot vor veni in mod direct.

In cadrul AGA a SIF Oltenia (SIF5) au votat actionari care detineau doar 10,68% din capitalul social, urmand a fi reprogramata pentru maine, deciziile urmand a fi luate de actionarii prezenti, cvorumul nemaifiind o conditie.

Mai multi actionari ai societatii vor avea drepturile de vot suspendate in cadrul adunarii generale pentru un numar de 53,95 milioane de actiuni, reprezentand 9,3% din capitalul social al societatii de investitii.

Astfel, 45 de actionari ai SIF5, persoane fizice sau firme, sunt prezumati a actiona in mod concertat in cadrul AGA si vor avea drepturile de vot suspendate in totalitate sau in parte.

Cea mai mare parte dintre acesti actionari sunt presupusi ca actioneaza in mod concertat cu omul de afaceri Catalin Chelu si vor avea drepturile de vot suspendate pentru 49,78 milioane de actiuni, reprezentand 8,58% din capitalul social.

De asemenea, fondul de investitii Broadhurst Investment Limited va avea drepturile de vot suspendate pentru 1,61 milioane de titluri, adica 0,28% din capitalul social.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri