"Vom lansa platforma in a treia vineri din luna iunie, pornind cu doua banci ca formatori de piata pe derivatele cursului euro/leu. Totodata speram ca vom avea cel putin sapte companii listate, cand vom deschide si piata spot, deoarece multe dintre ele si-au aratat interesul in acest sens", a spus Ancuta, potrivit NewsIn.

Viitoarea platforma de tranzactionare, denumita GlobalVision, este implementata de compania britanica Trayport Ltd, cu care Bursa din Sibiu a semnat un acord initial pentru cinci ani, platforma fiind folosita de nume mari din sistemul financiar precum One Chicago, New Zeeland Stock Exchange, Nord Pool, Merrill Lynch, JP Morgan si Deutsche Bank.

Platforma GlobalVision va permite efectuarea tranzactiilor cu derivate, actiuni, titluri de stat sau energie, precum si cu certificate de emisie de CO2.

In privinta derivatelor valutare euro/leu, piata a fost formata o buna perioada de timp de casa de brokeraj WBS Romania, dar in prezent aceasta a ramas market-maker doar pe derivatele actiunilor Erste Bank.

Formatorul de piata (market-maker) reprezinta un participant individual desemnat de o bursa sa mentina lichiditatea si continuitatea in procesul de tranzactionare. Formatorii de piata sunt interesati de obtinerea unui profit avand rolul de a stabili pretul instrumentelor tranzactionate.

Chiar daca nu exista investitori interesati, market makerii sunt obligati sa tranzactioneze, sa coteze in permanenta bid-ul si ask-ul, (oferta si cererea) pentru fiecare instrument financiar desemnat, sa actualizeze preturile, incheind de asemenea tranzactii la preturile introduse.