Astfel, Amonil a fost somata in 26 iunie prin intermediul Biroului Executor Judecatoresc, la cererea Chemgas Holding Corporation SRL, sucesorul asupra creantelor Riverside Development Limited, ca in termen de o zi de la data primirii somatiei sa plateasca suma de 58,03 milioane lei, in aceasta suma fiind incluse si cheltuielile aferente executarii silite sau onorariul executor judecatoresc.

"Conform somatiei, in caz de neconformare se va proceda la executarea silita prin urmarirea imobilelor care au fost atribuite prin titlurile executorii mentionate anterior sau pe drepturile de arenda", potrivit comunicatului Amonil.

Producatorul de ingrasaminte si-a reluat la mijlocul lunii productia la instalatiile de amoniac Kellogg si uree Stripping, dar, cu toate acestea, compania se afla intr-o situatie financiara dificila, deoarece "piata interna este efectiv nula, iar pe cea externa se practica preturi concurentiale care sunt mai mici decat preturile de cost ale produselor".

La inceputul lunii, recuperatorul de creante Riverside Development a respins propunerea Amonil Slobozia de primi o parte din activele companiei, in contul datoriilor pe care combinatul le avea catre Distrigaz Sud. Riverside Development a mentionat, de asemenea, ca in cazul neplatii datoriilor va cere deschiderea procedurii de insolventa a Amonil.

Actionarii Amonil stabilisera cedarea unor bunuri catre recuperatorul Riverside Development, in contul datoriilor de 54 milioane lei pe care combinatul le avea catre Distrigaz Sud. Totodata, pentru a impiedica oprirea activitatii societatii, Amonil intentiona sa inchirieze de la Riverside Development bunurile cedate, pentru o perioada de cinci ani.

Amonil Slobozia a obtinut in primele trei luni din acest an un profit net de 6,25 milioane lei (1,46 milioane euro), in scadere cu 67% fata de perioada similara din 2008, pe fondul micsorarii cifrei de afaceri cu 17%, la 62,18 milioane lei (14,57 milioane euro).

Compania are un capital social de 111,26 milioane lei, divizat in 1,11 miliarde actiuni, cu o valoare nominala de 0,10 lei. Principalii actionari ai companiei sunt Zalois Ltd, din insulele Belize, cu 32,19% din capitalul social, Jovline Ltd, cu 18,22%, Salink Limited, care detine 13,54% din actiuni, in timp Eurorom Trade & Invest a raportat recent o participatie de 5,07%.