Omul de afaceri Dinu Patriciu a declarat, in cadrul deschiderii sedintei de tranzactionare de la Bursa de Valori Bucuresti, ca pe piata romaneasca nu exista decat oportunitatea de a pierde bani, comparand bursa cu o loterie nelichida.

Patriciu nu se asteapta la o revenire a bursei decat pe termen scurt, trendul fiind de scadere si usoare fluctuatii.

“In prezent, la Bursa romaneasca nu exista alta oportunitate decat aceea de a pierde bani. Nu ai cum sa castigi pe o bursa foarte volatila si cu lichiditate extrem de scazuta. Daca nu creste ca volum, va ramane in cotinuare o loterie nelichida”, a declarat Patriciu.

El considera ca singura sansa de supravietuire a BVB este sa devina o bursa regionala, care sa aiba emitenti de calibru din statele balcanice.

“Cred in viitorul BVB, doar daca va fi suficient de desteapta sa ajunga o bursa regionala. Nu cred ca asa cum este astazi poate sa supravietuiasca. Bursa trebuie sa devina un loc de listare a companiilor din regiune, care sa nu excluda tari precum Moldova, Bulgaria, Albania, Muntenegru, Serbia, Macedonia, Bosnia. Este nevoie de un motor al integrarii si Bursa de la Bucuresti poate fi acest motor", a spus Patriciu.

La sfarsitul lunii trecute, Dinu Patriciu si-a facut exit-ul din actionariatul Rompetrol, dupa vanzarea pachetului de 25% catre KazMunaiGas.

El a declarat ca va sustine o fuziune intre Bursa de la Bucuresti si cea din Sibiu, pentru a crea o bursa mai lichida decat in prezent.

Dinu Patriciu a subliniat ca, pe langa stat, care poate sprijini Bursa prin listari si masuri legislative, "initiativa trebuie sa vina din partea Bursei, care, ca orice companie comerciala, trebuie sa faca marketing si sa atraga clienti".

In acelasi timp, omul de afaceri roman sustine ca reglementarile Comisiei Nationale de Valori Mobiliare (CNVM) nu au nicio legatura cu functionarea normala a unei burse. “CNVM striveste bursa, nu o ajuta sa creasca”.

Dinu Patriciu a declarat ca are un portofoliu la Bursa de Valori Bucuresti, pe care il verfica lunar si care, in acest moment, este pe pierdere.

In martie 2008, Patriciu declara public ca nu are incredere in piata de capital romaneasca, fiind acuzat de brokeri din piata ca vrea sa detina controlul Bursei.

Directorul general al BVB, Anca Dumitru, a mentionat, la conferinta BVB, ca in prezent sunt pregatite 15 companii de pe piata Rasdaq pentru a fi transferate la cota Bursei.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Piete de capital »Citeste si
KMG poate licita peste 200 mil. dolari pentru Rompetrol Rafinare