Profitul afisat de Erste Group, zvonurile privind preluarea Bancii Transilvania de catre National Bank of Greece si avizul dat de catre Consiliul Legislativ al Senatului proiectului privind ridicarea pragului de detinere la SIF-uri au ridicat lichiditatea saptamana a Bursei cu 56% la 136,17 milioane lei (32,3 milioane euro).
Capitalizarea pietei reglementate a BVB a urcat in saptamana incheiata, la 66,15 miliarde lei (15,7 miliarde euro), depasind cu 6,8% nivelul inregistrat in intervalul anterior.

Indicele BET, al celor mai lichide zece titluri listate la BVB, a crescut cu 4,77% in ultima saptamana. Indicele a depasit in ziua de vineri pragul de 4.000 de puncte, pentru prima data in an, insa speculatiile investitorilor i-au coborat valoarea la 3.920,30 puncte.

Indicele compozit al pietei, BET-C, a castigat 3,42%, pana la 2.318,34 puncte.

BET-FI, care arata evolutia celor cinci societati de investitii financiare (SIF), a avut o crestere de 4,25% in acelasi interval. De asemenea, in cursul ultimei zile de tranzactionare, indicele a atins pragul psihologic de 20.000 de puncte, cel mai ridicat nivel din acest an, pentru a inchide la de 18.583,22 de puncte.

“Nivelul de 20.000 puncte pentru BET-FI este unul important, depasirea concludenta a acestuia lasand loc pentru o evolutie crescatoare in continuare si iesirea din range-ul din ultimele luni”, a declarat, pentru Wall Street, Gabriel Aldea, broker la Intercapital Invest.

De asemenea, indicele BET-XT, al celor mai lichide 25 de titluri de la BVB, a crescut cu 4,45%, la 373,38 puncte, iar indicele BET-NG, care reflecta evolutia a 10 titluri din sectorul energetic de la Bursa, a inregistrat un avans de 1,53%, pana la nivelul de 527,04 puncte.

Investitorii au speculat puternic SIF-urile

Desi, pragul de 20.000 de puncte testat de indicele SIF-urilor in sedinta de vineri este unul important, Marcel Murgoci, director de tranzactionare la Estinvest, afirma ca nu se poate vorbi de un semnal de cumparare, deoarece evolutia puternic ascendenta inregistrata s-a datorat speculatiilor.

Actiunile SIF Oltenia (SIF5) au atras a doua lichiditate din piata, cu schimburi totale de 24,65 milioane lei, iar cotatia lor a urcat cu 6,63%, la 0,965 lei/actiune. Totodata, titlurile SIF Moldova (SIF2) au castigat 5,73%, la 0,83 lei, pe un rulaj de 14,66 milioane lei.

Aprecierile puternice din cursul ultimei zile a saptamanii au venit pe fondul anuntului ca proiectul privind ridicarea pragului de detinere a primit avizul Consiliului Legislativ de a trece pe ordine de zi a Parlamentului.

“Avizul proiectului este o obligatie catre trebuia sa fie realizata, dar nu garanteaza ca acest proiect va fi adoptat de catre Parlament”, explica Murgoci.

Cotatia actiunilor SIF Transilvania (SIF3) a crescut cu 3,28%, la 0,473 lei/actiune, iar schimburile au totalizat in ultima saptamana 9,35 milioane lei.

Titlurile SIF Muntenia (SIF4) s-au depreciat cu 0,78%, ultimul pret fiind de 0,64 lei, pe o lichiditate de 8,25 milioane lei, iar actiunile SIF Banat-Crisana (SIF1) au urcat cu 6,82%, la cotatia de 0,94 lei, in urma unor tranzactii de 5,46 milioane lei.

Bancile au dat tonul cresterilor


Profit semestrial de 260 milioane lei raportat de catre Erste Group a ridicat actiunile Erste Bank (EBS) cu 11,36% la 101 lei/actiune in saptamana precedenta, pe fondul unor schimburi de 5,08 milioane lei.

Titlurile Bancii Transilvania (TLV) au inregistrat cea mai mare lichiditate din piata in ultima saptamana, de 26,69 milioane lei, si s-au apreciat cu 9,09%, ajungand la cotatia de 1,44 lei.

Aceasta crestere a avut loc in conditiile in care se zvonea ca National Bank of Greece ar putea prelua banca, chiar daca directorul financiar al NBG a negat aceste informatii.

De asemenea, actiunile BRD SocGen (BRD) au urcat cu 8,02%, pana la 10,10 lei, tranzactiile cu aceste actiuni insumand 15,04 milioane lei.

“Profilul foarte speculativ al marii majoritati a investitorilor prezenti in aceasta perioada in piata s-a putut observa in comportamentul acestora in timpul acestei saptamani. Astfel, daca pana vineri interesul era focalizat pe segmentul bancilor, cu evolutii ale cotatiilor foarte bune, in ultima zi a saptamanii, odata cu stirea legata de pragul de detinere la SIF-uri a putut fi observata o migrare a interesului investitorilor catre acest segment”, afirma Gabriel Aldea.

Ce urmeaza?

Desi brokerii chestionati de Wall Street afirma ca o prognoza nu se poate oferi in conditiile actuale de volatilitate, ei se asteapta ca Bursa sa continue sa inregistreze o lichiditate mai ridicata fata de cea cu care ne-am obisnuit in ultima perioada.

“Cred ca evolutia bursei va continua si in urmatoarea perioada trendul ascendent consemnat la nivelul marii majoritati a pietelor de capital importante”, sustine brokerul Intercapital.

De asemenea, el mai explica ca apropierea momentului in care se va discuta in Senat proiectul legislativ legat de pragul la SIF-uri, va determina un interes in crestere pe aceste titluri si in conditiile unei evolutii pozitive si a pietelor externe se vor crea premisele necesare depasirii pragului psihologic de 20.000 puncte a indicelui BET-FI.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri