Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM) a publicat la sfarsitul lunii iunie o ordonanta prin care atentiona actionarii principali ai Zimtub - Interagro, Intergaz si Stelian Dragomir - ca trebuie sa faca o oferta publica de preluare a Zimtub, in termen de 15 zile, informeaza NewsIn.

CNVM a luat aceste decizii dupa ce a observat unele tranzactii realizate intre cei trei actionari si deciziile identice luate de acestia in trei dintre adunarile generale de la Zimtub.

"Conform prevederilor art. 203 din Legea nr. 297/2004, o persoana care, urmare a achizitiilor sale sau ale persoanelor cu care actioneaza in mod concertat, detine mai mult de 33% din drepturile de vot asupra unei societati comerciale, este obligata sa lanseze o oferta publica adresata tuturor detinatorilor de valori mobiliare cat mai curand posibil, dar nu mai tarziu de doua luni de la momentul atingerii respectivei detineri", se arata in decizia CNVM.

Arbitrul pietei a constatat ca fostul administrator al Zimtub, Stelian Dragomir, care detine 18,34% din capitalul societatii, a transferat actiuni Zimtub catre Interagro si Intergaz, prin intermediul aceleiasi case de brokeraj, ceea ce indica concertarea, avand in vedere ca ordinele de vanzare, respectiv cumparare au fost introduse in piata de cei trei la intervale foarte mici, de 1 secunda, respectiv 4 secunde.

De asemenea, cele doua firme si Stelian Dragomir au votat identic in adunarile generale din 28 august 2008, 15 ianuarie 2009 si 28 aprilie 2009, adunari in care s-au aprobat infiintarea unui SRL, vanzarea unor cladiri si terenuri si alegerea consiliului de administratie.

"Prin urmare, grupul format din Interagro, Intergaz si Stelian Dragomir detine actiuni reprezentand mai mult de 33% din drepturile de vot ale societatii emitente si le sunt aplicabile dispozitiile art. 203 din legea 297/2004, referitoare la obligatia initieii ofertei publice de preluare a Zimtub", concluzioneaza reprezentantii CNVM.

In prima jumatate a lunii martie, CNVM a amendat Interagro cu 7.800 lei pentru ca nu a facut oferta publica de preluare la Zimtub, in conditiile in care avea o detinere de 37,12% in cadrul societatii. Ulterior, Interagro a vandut 13,93% din Zimtub catre Flamboyant Ventures Belize, pentru a-si diminua participatia sub pragul de 33%, care o obliga la initierea unei oferte de preluare.

In prezent, Interagro detine impreuna cu Intergaz 32,99% din capitalul Zimtub, in vreme ce Stelian Dragomir controleaza 18,34%, iar Flamboyant Ventures LTD are o participatie de 13,93%.